De (on)zin van voedingssupplementen

Als je een fanatieke loper bent zoals ik, ben je waarschijnlijk ook altijd op zoek naar manieren om je prestatie en uithouding te verbeteren. Er zijn echter een heleboel vage supplementen op de markt die vanalles beloven, vaak veel geld kosten, maar (bijna) geen effect hebben op je lichaam. Dus hoe zit het nu eigenlijk?

Als je normaal en gezond eet, krijg je waarschijnlijk voldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen. Voedingssupplementen lijken dan een beetje overbodig, toch? Aangezien ik de laatste maanden erg veel loop en aan spiertraining doe, leek het me nuttig om dat even uit te zoeken.

Voedingssupplementen bevatten gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen. Je vindt ze in tablet- of capsulevorm, maar ook soms in vloeibare of poedervorm — zoals eiwitpoeder bijvoorbeeld. Ze zijn niet meteen bedoeld ter vervanging van (gezonde) voeding, maar vooral als aanvulling.

foodsupplements2
[Refuelen met een proteïneshake en STOX Energy Recovery Socks na een lange duurloop]

Een gezonde levensstijl is dus stap één, maar supplementen kunnen wel nuttig zijn voor bijvoorbeeld spiergroei en -herstel. Ik heb hieronder 4 nuttige supplementen voor lopers op een rijtje gezet. Niets fancy —ze zijn op en top natuurlijk, ook terug te vinden in voeding en zeker veilig om in te nemen.

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Als je spiermassa wil opbouwen, heb je onder andere extra eiwitten nodig. Je vindt deze gewoon terug in voeding – tonijn, eieren, Griekse yoghurt – maar het kan goed zijn om die extra eiwitten uit een poeder te halen, zeker als je veel sport.

Creatine is een natuurlijk stofje dat de spieren van energie voorziet. Na een zware workout is het goed om dit aan te vullen, zodat je lichaam voldoende of zelfs meer energie en kracht kan leveren. Het draagt ook bij tot een sneller herstel van je spieren.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en onrechtstreeks dus ook de bouwstenen van je spieren. Als je sterker wil worden, zijn aminozuren dan ook heel belangrijk. Na een intensieve workout is het dan ook nuttig om meteen wat aminozuren in te nemen. Zo optimaliseer je het herstel en de groei van je spieren.

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het goed functioneren van je lichaam. Het houdt je bloeddruk normaal, botten sterk en hartritme stabiel. Daarnaast helpt het tegen spierkrampen en spierpijn. Wanneer je hard hebt getraind, verlies je meer magnesium door transpiratie. Extra magnesium innemen voorkomt dit en komt je prestatie ten goede.

Gebruik jij (enkele van deze) supplementen en wat is jouw ervaring?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *