Het is niet eerlijk… Waarom wordt de ene bijna nooit door een mug gestoken (of heeft hij er weinig last van) en waarom wordt de ander aangevallen door een heel leger? Ik behoor tot die laatste categorie, al heel m’n leven lang. Erger nog: die muggenbeten worden dan meestal nog eens pijnlijke, jeukende, soms werkelijk kloppende rode kanjers van bulten. Niet meteen charmant en bovendien erg vervelend in deze hitte. Nu las ik laatst dat muggen ook nog eens verzot zijn op lopers. Echt, are you kidding me?
Niet dus. Maar wat is er dan aan de hand? Zoals je misschien al weet (of niet), worden muggen aangetrokken door koolstofdioxide. En laten lopers dat nu net veel meer produceren dan minder actieve personen. Omdat de stofwisseling van lopers tijdens het lopen is verhoogd, produceren ze veel meer koolstofdioxide dan normaal in rust —waarschijnlijk zelfs drie tot vier keer zoveel! Daarnaast produceren lopers ook nog ander lekkers, zoals bijvoorbeeld melkzuur. Dat in combinatie met een verhoogde lichaamstemperatuur is een onweerstaanbare cocktail voor die prikgrage beestjes. *Zucht*
Natuurlijk geen reden om te stoppen met lopen, wel? En gelukkig hoef je niet de ganse zomer rond te lopen in die jeukende ‘bolletjestrui’. Er zijn heel wat dingen die je kan doen om de hoeveelheid muggenbeten te beperken en, als ze je dan toch te pakken krijgen, de effecten ervan te verminderen.
Sta niet stil
Stilstaan is echt een no go. Een extra stimulans om te blijven lopen dus ;-) Je warming-up en cooling-down doe je dan best binnenshuis, vooral wanneer je in de vroege ochtend of avond eropuit trekt. Dan zijn die beestjes immers het actiefst en worden ze aangetrokken door jouw ‘lokstoffen’.
Pas je kledij aan
Niet meteen de meest interessantste optie tijdens een hete zomer als deze, maar een lange broek en shirt met lange mouwen doen wonderen. Wellicht zweet je je dood (zie de looptemperatuurmeter), maar het is maar wat je verkiest: een plakkerige huid of gloeiende muggenbulten…
Spray away!
Spray jezelf voor je gaat lopen in met anti-muggenspray (mijn favoriet is deze superspray). Zorg dat alle blote lichaamsdelen goed ingespoten zijn, maar vermijd je gezicht. Het laatste wat je wil, is prikkende muggenspray in je ogen van zodra je begint te zweten.
Stop met krabben
Als je dan uiteindelijk toch een keer (of twee, drie, vier…) geprikt wordt, dan kan je de jeuk verlichten met keukenmiddeltjes zoals basilicum, theezakjes of azijn. Alcoholdoekjes of crèmes zoals Cremicort, Gentalyn of tandpasta doen vaak de trick. Maar whatever you do, niet krabben!
Wat zijn jouw ervaringen met die muggen en lopen? Heb je nog tips, dan hoor ik ze graag!