Lopen in de winter

Afgelopen dagen heeft de temperatuur weer een stevige duik gemaakt en ook ik sta er niet echt om te springen om met kou, regen of sneeuw de deur uit te gaan om te gaan lopen. Geef mij maar die heerlijke zon op m’n snoet. Maar als je je conditie een beetje op peil wil houden is een winterstop niet meteen een optie. Dus, weer of geen weer, hup met de geit! Hieronder enkele tips voor lopen in de winterkou.

Wees zichtbaar
“If it’s not black, put it back” —het is geen geheim, ik ben helemaal into black outfits. Maar als het op loopkledij aankomt, hou ik wel van wat kleur. En zeker in de winter is dat geen overbodige luxe. Loop je echt helemaal in het donker, dan mag het gerust nog wat opvallender met reflecterende strips (zoals de Nike Epic Lux Flash tights) of een run light. Kwestie dat je niet bij de eerste drempel tegen de grond smakt… Het is niet omdat het weer somber is, dat jij dat ook moet zijn ;-)

Denk laagjes
Loopkledij moet niet alleen fashionable zijn, maar ook doen wat het moet: je laten ademen. Hoe beter het lichaam kan ventileren, hoe minder energie het verspilt aan het afkoelen ervan. Een goed ademend sportkledij neemt het zweet op, maar wordt niet vochtig. En in de winter is dat nog belangrijker. Je wil het comfortabel warm hebben, zonder dat je begint te zweten. De basisregel: neem de buitentemperatuur en tel daar 10° C bij op. Dat voelt in het begin net iets te koud aan, maar dat komt helemaal goed.

Pas je looptijden aan
Bij koude, regen of wind loop je waarschijnlijk minder snel dan in de zomer. Maak je niet te druk om je tijden en zie het als een kans om aan je conditie te werken —rustig lopen, lage hartslag. Intervaltraining sucks, maar is ook weer goed voor je kracht en dus je snelheid.

Doe een pre-run warming up
Lopen in de koude zonder opwarming is niet zo super voor je lichaam. Doe binnen wat korte oefeningen voor vertrek om je bloedsomloop op gang te brengen —touwtje springen, trappenlopen of enkele yogaoefeningen. Zo zijn je spieren al wat warm en soepel wanneer je buiten komt.

Laat je niet opwinden
Vertrek met de wind in je haren en eindig met de wind in de rug, zodat je niet begint te bibberen wanneer je zweetdruppels verdampen. Maar je kan die tegenwind ook gebruiken tijdens je intervaltraining door bijvoorbeeld afwisselend tegenwind/meewind te rennen. Een tegenwind van 25 km/h komt overeen met een kuitenbijter van zo’n 4%! Koude wind is trouwens geen lieverdje voor je huid —dus zonnecrème, zonnecrème, zonnecrème, ook in de winter, en een dikke laag lippenbalsem.

Blijf niet plakken
Je lichaamstemperatuur zakt meteen wanneer je stopt met lopen —en niet alleen bij dit gure winterweer. De combinatie zweet en natte loopkledij is een no-go. En hoe onmogelijk het ook is om je stijlvol uit die sticky sportbh te wurmen, you’ll thank me later. Wat is trouwens heerlijker dan een warme douche na die heroïsche strijdloop door weer en wind? ;-)

Loop jij ook in de winter of ben jij eerder een “mooi weer vandaag”-loper? Deel zeker je tips hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *