Wine is Damn Fine!

wine-running3

Tournée Minérale is weer afgelopen. Geen beter moment dus om het even over wijn te hebben. Het is geen geheim: ik hou van een goed glas wijn —of twee, drie… Want evenwicht moet er zijn, toch? Maar kan alcohol je loopprestaties schaden?

Natuurlijk moeten we je niet vertellen wat het effect is van die ganse fles wijn op vrijdagavond. Alcohol dehydrateert je lichaam (miauw, kater?), vermindert de opname van glucose en aminozuren door de spieren, verstoort je energietoevoer en schaadt het stofwisselingsproces tijdens je workout. Maar, wat zijn de gevolgen als je drinkt met mate?

Gematigd drinken wordt vrij gedefinieerd als “de consumptie van minder dan drie standaard eenheden alcohol per dag”. Onderzoek heeft aangetoond dat dit wel degelijk gezondheids-voordelen kan hebben zoals een positief effect op je cholesterol en —als je wijn drinkt — een toevoer van natuurlijke fenolen, polyfenolen en antioxidanten die goed zijn voor lichaam, huid en hart. Het ‘wondermiddeltje’ in dit geval is resveratrol. De schil van een rode druif bevat meer van dit stofje en wordt daarom vaak als ‘gezonder’ aanzien. Toch heeft ook witte wijn en rosé zijn voordelen.

wine-running1

Voordelen van wijn —rood, wit & rosé
– Wijn rijk aan resveratrol (vooral rode wijn) beschermt hart en vaten tegen verzadigde vetzuren en verlaagt daarmee je cholesterol, helpt hersenbloedingen voorkomen en verbetert je uithoudingsvermogen.
– Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten (alcohol verwijdt de bloedvaten en verdunt het bloed).
– Verlaagt het risico op kanker, vooral prostaat- en borstkanker. Onderzoek heeft aangetoond dat 4 tot 7 glazen per week het risico met 52% vermindert.
– Verhoogt je goede cholesterol HDL (voornamelijk door de alcohol).
– Boost je geheugen en verscherpt je geest!
– De antioxidanten dragen bij tot een gezond immuunsysteem en vertragen het verouderingsproces. Yay!
– Het geeft je metabolisme een kick in the ***.
– Het heeft een positief effect op je insulinelevels en helpt diabetes type 2 voorkomen.
– Het erotiseert en leidt tot meer sex —let wel, maximum 2 glazen per dag ;-)
– En natuurlijk: genieten van het leven heeft ook zijn gezondheidsvoordelen, zoals minder stress en meer ontspanning!

Wat mij betreft, ik ben eerder een realist dan een purist. Dus als je geen podiumplek wil pakken, kan je gerust genieten van die zomerse rosé op een terrasje of een rode wijn bij je steak. Cheers!

Ben jij een wijnliefhebber? Drink je alcohol of liever helemaal niet? Ik ben benieuwd!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *