Hydrateren kan je leren


[Maurten, Sports Fuel. Gebruikt door Eliud Kipchoge tijdens Nike Breaking2]

Gisteren was het Wereldwaterdag en dat zette me aan het denken over onze waterhuishouding. Feit: we drinken te weinig, althans buiten het café. Inmiddels is het wel geweten dat je minstens twee liter water per dag moet drinken om je lichaam optimaal te laten functioneren. Haal jij dat?

Eerlijk, ik heb daar soms best wel moeite mee. Daarom heb ik Waterminder op mijn smartphone geïnstalleerd, een handige app die me op regelmatige tijdstippen doorheen de dag poked om te drinken en neem ik ook vaak mijn bobble® mee onderweg. Maar wisten jullie dat het ook superbelangrijk is om tijdens het sporten voldoende te hydrateren? Zelf deed ik dat (en doe ik dat soms nog) onvoldoende en ik lijk niet de enige te zijn. Excuses genoeg ook om het niet te doen natuurlijk: geen dorst, klotsbuik, onhandig, het is (te) koud…

Zo kreeg ik vroeger wel eens kippenvel of koud zweet tijdens het lopen, zelfs bij snikheet weer. Als je niet genoeg drinkt, zit er te weinig vocht in je lichaam om te kunnen verdampen —je huid wordt droog, je stopt met zweten, de haren op je lichaam gaan rechtop staan en je koelt niet meer af. Je lichaamstemperatuur schiet de hoogte in en zelfs het zachtste briesje je doet rillen als een puddinkje. Er zit dan niets anders op dan je training te staken en te drinken, drinken, drinken.

Een perfecte vochtbalans is essentieel om optimaal te presteren en spierproblemen te voorkomen. Wacht dus niet tot je dorst krijgt om te drinken, want dan is het kalf eigenlijk al ‘verdronken’. Daarom neem ik bij lange runs altijd een drinkfles mee. Echt handig is dat niet, maar als je vaak dezelfde rondjes in het park loopt zoals ik kan het perfect —bidon tegen een boom en hop!

Wat drink je nu best tijdens het sporten? Je kan gewoon water drinken —dat vind ik eigenlijk het lekkerst. Maar wanneer je zweet, verlies je niet alleen vocht maar ook heel wat mineralen zoals natrium en kalium. Het is daarom slim, zeker in de zomer, om te kiezen voor een isotoon drankje met dextrose, zout en mineralen inzitten om je vochtbalans op peil te houden en belangrijke koolhydraten aan te vullen. Deze drankjes hebben een snelle werking op de maag zonder dat je een klotsbuik krijgt. Win-win dus!

Ik ben momenteel helemaal into Muscle Protect van Body & Fit in de smaak watermeloen. Een schepje toevoegen aan 200ml water —ik neem meestal 600ml, want het is een straf goedje. Deze superdrank met aminozuren houdt je vochtbalans op peil, beschermt je spieren en je krijgt er geen klotsbuik van.

Wat zijn jouw tricks om tijdens het sporten of gewoon doorheen de dag voldoende te drinken? Ik ben benieuwd!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *