Yoga Voor Lopers

Steeds vaker hoor en lees je dat lopen en yoga een match made in heaven zijn. Lopen kan behoorlijk intensief zijn en blessures lonken al snel om de hoek als je niet op de juiste manier loopt. Het is dan ook enorm belangrijk om te werken aan een goede (loop)houding en te luisteren naar je lichaam. En laat yoga je daar nu net bij kunnen helpen.

Hoe je het ook draait of keert, eigenlijk kan je er als fit girl niet meer omheen om eens een lesje te proberen. Loopverslaafde en health freak (de balanced variant): check! Daarnaast behoor ik echter ook tot de groep “ik maak me onsterfelijk belachelijk in de L.O.-les”, dus het duurde wel even voor ik er klaar voor was. Wanneer Lien me vroeg of ik zin had om mee te gaan naar een workshop “Yoga voor lopers”, zag ik dat meteen zitten. De woorden “voor lopers” stelden me gerust dat het geen al te verregaande of zweverige kennismaking zou worden.

Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van yoga op je loopprestaties? Ik zet ze even voor je op een rijtje:

Looptechniek
Van de downward dog tot de warrior pose —heel wat yogaoefeningen dragen bij aan het verlengen van je spieren. Soepele en lange spieren zorgen voor een betere looptechniek waardoor je makkelijker en sneller loopt. Daarnaast maakt yoga het middenrif en de thorax vrij, waardoor je minder snel buiten adem bent en dus meer uit je runs kan halen.

Stretch
Yoga bestaat voor een groot deel uit het stretchen van de spieren. En natuurlijk hoeven we je niet uit te leggen dat stretchen bij het lopen essentieel is om blessures te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat je snel ontdekt of je spieren ergens gespannen zijn —daar ligt mogelijk een blessure op de loer. Dus op tijd wat extra stretchen/foamrollen kan dit voorkomen.

Kracht
Je spieren worden sterker en soepeler door yoga, vooral de bovenbenen, armen en de core. En laat je die als loper nu net nodig hebben.

Rust
Na een drukke (werk)dag even de tijd nemen voor jezelf werkt niet alleen ontspannend, maar ook herstellend. Zelfs bij de lastigste oefeningen blijft het belangrijk om rustig en vanuit je onderbuik te ademen, met je ogen dicht. Wedden dat je na een kwartiertje helemaal zen bent?

Mentale focus
Heel wat toplopers (en topsporters in het algemeen) leggen de nadruk op ‘focus’. Shalane Flanagan zei na haar overwinning op de 2017 NYC Marathon: ” I didn’t want to tense up, so I was just trying to stay super-focused on my form and being strong.” Yoga leert je te focussen en verbetert zo je loopprestatie.

Gezond lichaam
Als loper is het enorm belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Yoga versterkt de signalen die spieren, gewrichten, organen en zenuwen afgeven en legt onregelmatigheden en balansverstoringen bloot die je anders misschien niet zouden opvallen.

Wil jij als loper ook de eerste stap naar yoga zetten, maar geen idee hoe? Dan is de workshop “Yoga voor Lopers” zeker ook iets voor jou. En goed nieuws, want Gezondheidscentrum Mechelen organiseert een nieuwe sessie op dinsdag 15 mei van 19u tot 21u. Inschrijven kan via catherine@gcmechelen.be. Voor de stijve harken onder ons, don’t worry: je hoeft je niet te schamen als het er even wat minder charmant uit ziet dan misschien de bedoeling is ;-)

Ga jij ook beginnen of ben je al helemaal into yoga? Ik hoor het graag in de comments hieronder! 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *