Lopen is hot hot hot!

hotrunning

Vorige week was het bijzonder warm. En dat terwijl de zomer officieel nog lang niet in zicht is. Het was zelfs warmer dan in Spanje en dat liet zich ook voelen tijdens de Antwerp 10 Miles & Marathon en de London marathon. Door de hitte werden heel wat lopers onwel en sommigen moesten zelfs naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Lopen in de zomer is heerlijk, maar te warme temperaturen kunnen al snel een pretbederver zijn. Alles hangt natuurlijk van loper tot loper af —de ene kan er al wat beter tegen dan de andere of is beter voorbereid — maar over het algemeen geldt: hoe warmer, hoe moeilijker. Hoe ga je als loper het best om met hoge temperaturen en felle zon? Ik geef je graag alvast wat tips voor de volgende heatwave.

Neem geen overdosis zon
Lange zomerdagen hebben het voordeel dat je kan gaan lopen op momenten dat de zon het laagst staat —’s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Je kan mij bezwaarlijk een ochtendmens noemen, maar een lange duurloop in de vroege uurtjes in de schaduw van het Vrijbroekpark kan wonderen doen. Als het echt te warm is, wil ik me al eens met veel tegenzin naar de loopband slepen. Alles is beter dan wegsmelten op het asfalt, toch?

Hydrateren, hydrateren, hydrateren
Warmer weer betekent veel drinken. En nee, dan bedoelen we geen sangria’s, rosé of andere bedwelmende drankjes —toch niet in de ochtend ;-) Drink voor je run elk uur zo’n 200-300ml water of sportdrank, zodat je vochthuishouding in tip-top conditie is. Onderweg hydrateren kan je met een Camelbak of drinkfles —ik verstop de mijne altijd in de bosjes, zodat ik na elk rondje even kan bijtanken. Vul je tekorten nadien aan met een hersteldrank.

Carbloading FTW!
Bij warm weer schiet je koolhydraatverbranding de hoogte in. Daarom is het belangrijk om koolhydraatrijk te eten. Kom maar op met die pasta, rijst, mueslirepen, witte boterhammen en pannenkoeken! Zoals met alles, is dit geen go om alles wat je neus voorbij komt binnen te spelen. Die extra kilootjes op de schaal zal je al snel voelen in snelheid.

Anticipeer op zoutverlies
We eten allemaal te veel zout, zoveel is duidelijk. Maar zout, of toch het natrium in zout, is essentieel voor je vochtbalans en de goede werking van de spier- en zenuwcellen. Bij warm weer verliezen we bij het zweten ook heel wat zout. Voeg daarom wat extra keukenzout toe aan je maaltijd of sportdrank. Zo houdt je lichaam het water beter vast en vermijdt je uitdroging en spierkrampen.

Draag lichte en losse loopkledij
Draag lichte, losse kledij die de zonnestralen reflecteert —daar sta ik dan met mijn motto “I’ll stop wearing black when they make a darker color”. En whatever you do, draag geen katoen. EVER! Lopen in bloot bovenlijf —hoe sexy ook, het moest verboden worden — vergroot niet alleen het risico op zonnebrand, maar door het groter contactoppervlak met de zon zal je huid meer warmte opnemen en je lichaamstemperatuur stijgen.

Draag een hoofddeksel
Je verliest heel wat lichaamswarmte via je hoofd, wat in de zomer zeker goed van pas komt. Dek je hoofd dan ook niet af met een dikke, stoffen pet, maar kies eerder voor een dun exemplaar met ventilatiegaatjes. Een witte pet zorgt er dan weer voor dat je het hoofd koel houdt (letterlijk), zeker als je donker haar hebt.

Vergeet de zonnecrème niet
Of het nu zonnig of bewolkt is, zonnecrème is eigenlijk een must. Het beschermt je niet alleen tegen ultraviolette straling, maar ook tegen pijnlijke zonnebrand en huidveroudering —want dat wil niemand, toch? Je gebruikt het best minstens SPF 30, maar ik ga steevast voor SPF 50. Geen bakken en braden voor mij!

Maak er geen waterspelletje van
Tijdens een race kunnen sproeiers, sponzen of bekertjes water voor een aangename verfrissing zorgen. Giet het water dan niet zomaar over je hoof, maar laat het verdampen op je huid. Want wie natte schoenen krijgt, kon wel eens met pijnlijke blaren naar de finish strompelen…

Luister naar je lichaam
Voel je je duizelig, licht in je hoofd of heb je krampen, stop dan met lopen en zoek de schaduw op. Je loopt ook best niet zonder telefoon of identiteitskaart, just in case. Is het echt warm weer, pas dan je workout aan en wandel tussendoor. Alles is beter dan helemaal loss gehen als een gek om daarna halfdood neer te vallen.

Wat zijn jouw zomerse looptips?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *