Small Boobs, Big Ambitions

Let’s talk about boobs! Feit: je borsten helpen je niet meteen bij het halen van een PR of een betere loophouding. Je borsten kunnen vooral veel invloed hebben op je motivatie en plezier bij het lopen. Want zodra ze pijn gaan doen is de lol eraf.

Hoe zit het nu met die boobies en hoe kunnen wij vrouwen ze beschermen tegen de krachten van de natuur en het lopen?

1. Moeder Natuur is niet lief voor je borsten
In tegenstelling tot andere delen van het lichaam, worden onze borsten van nature niet echt goed ondersteund. Ze worden eigenlijk alleen bij elkaar gehouden door huid en weefsel —Ouch! Uiteraard is alles een beetje afhankelijk van de omvang, maar groot of klein: allemaal kunnen ze extra ondersteuning gebruiken tijdens het lopen. Sportbeha to the rescue dus!

2. Move it, baby!
Het lijkt waarschijnlijk alsof je borsten op en neer bewegen wanneer je loopt. Think again: je borsten bewegen in een soort achtvorm. De helft van de bewegingen is verticaal, een kwart horizontaal en nog een kwart van voor naar achter. De gemiddelde verplaatsing van je boezem is zo’n vijftien centimeter (say what?!). Geen wonder dus dat heel wat vrouwen er last van hebben.

3. Een goede sportbeha is een must
Op-neer, links-rechts, voor-achter… zonder ondersteuning krijgt je bindweefsel het zwaar te verduren en kunnen je borsten dus gaan hangen —ja, ook die kleinere exemplaren. Een degelijke sportbeha is daarom echt geen overbodige luxe. Ga uitgebreid shoppen voor een goede bh en laat je vooral adviseren in een sportwinkel. En elke keer opnieuw, want je borsten kunnen veranderd zijn zonder je er erg in had. Het belangrijkste is dat hij lekker zit. Als dat tijdens het passen al niet het geval is, gaat het je tijdens het lopen gegarandeerd irriteren.

4. Je pace heeft geen invloed op de beweging van je boezem
Verrassend, maar waar: Het maakt niet uit hoe snel of traag je loopt, de impact op je borsten is dezelfde. De borsten van iemand die 10 km/u loopt (pace van 6:00) bewegen evenveel dan dezelfde persoon met een snelheid van 14 km/u (pace van 4:17). Als je dus denkt dat je tijdens een trage duurloop een sportbeha met minder support kan dragen, heb je het dus grandioos mis.

5. The running Madonna with the small boobies…
Vrouwen die veel lopen merken vaak dat hun borsten kleiner worden. Wait, what? Je boezem krimpt natuurlijk niet van het lopen zelf. Maar als je meer gaat bewegen en ook meteen gezonder gaat eten, dan is het mogelijk dat je vet gaat verliezen. Aangezien borsten voor een groot deel uit vetweefsel bestaan, is het niet zo gek dat die ook een cupmaatje kleiner worden. Natuurlijk is het voor iedereen weer anders, maar helaas zijn je borsten vaak één van de eerste plekken waar vet verdwijnt. Lap! “Smaller boobs, even bigger ambitions” dan maar zeker?

6. Negeer je pijn niet
Heel wat borstpijntjes zijn onschuldig en makkelijk te verklaren, maar negeren is geen optie. Een van de grootste oorzaken is het dragen van de verkeerde sportbeha en vooral eentje die niet voldoende ondersteuning biedt. Daarnaast kan je cyclus er ook voor iets tussen zitten. De dagen voor je menstruatie zijn je borsten vaak net iets voller en gevoeliger. Ervaar je aanhoudende pijn die je niet meteen kan plaatsen, zeker als je kleine borsten hebt, kan je best even langs de huisdokter passeren.

Zitten jouw boobies soms in de weg tijdens het lopen? Wat is jouw favoriete sportbeha? Let me know!

3 Comments

 • Ik zweer bij mijn knaloroze Anita: https://www.anita.com/shop/nl_global/sport-bh-air-control-80bdfa.html
  Ideaal voor mijn mini-cup (ik heb AA) en zit zeer comfortabel. Bovendien ziet de beha er ook leuk uit, wat ook belangrijk is hé.
  Ik had al zeer kleine borsten voor ik begon te lopen (A-B), door te lopen zijn ze inderdaad nog fel ‘gekrompen’. Maar ik vind dat eigenlijk niet erg… Ik heb andere troeven als loopster, bv. mooie benen en sterke buikspieren. Dat compenseert! :)
  De ‘Small boobs’ sweater heb ik ook, de max hé!

  • Nele says:

   Die Anita heb ik inderdaad ook al veel goeie dingen van gehoord! Ik zweer momenteel bij Under Armour, al zie ik dat ze mijn huidig model niet meer verkopen… Heb ook altijd vrij kleine borsten gehad, maar ze zijn ook bij mij toch wat gekrompen. Gelukkig zoals je zegt, je krijgt er veel voor in de plaats. Zou er sowieso nooit iets aan willen veranderen ;-)

  • Liesbet Clabots says:

   Ik heb ook die van Anita (een grijze, niet zo’n flashykleurtje als de jouwe, jammer) wel een D-cup hier maar Anita houdt alles onder controle. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *