Burn, baby, burn… Ouch, schuurplekken!

Bijna elke loper heeft er vroeg of laat mee te maken: schuurplekken. Je weet wel, die rode huid die brandt onder de douche alsof je geneteld bent… Deze schuurplekken ontstaan door wrijving tussen huid en kleding —vandaar dat katoen een no go is! Maar ook het schuren van huid op huid, zoals bijvoorbeeld tussen de bovenbillen, kan je lelijk toetakelen.

Hoe langer de loopafstand en hoe meer je begint te zweten, hoe groter de kans dat je er last van krijgt. Persoonlijk valt het bij mij erg goed mee, maar ook ik laat me af en toe vangen en leer nog elke dag bij. Maar wat doe je er nu aan? Ik help jullie alvast graag op weg met de enkele tips tegen dat schrale, pijnlijke gevoel.

Bye bye katoen!
Kies voor de juiste loopkledij die je huid laat ademen. Katoen houdt vocht vast en is daarom sowieso out of the question. Daarnaast ga je ook best voor soepele kleding zonder rare randjes en knip je de labels eruit. Heb je snel last van schurende dijen, dan kan een strakke en langere legging de oplossing zijn.

Naadloos ondergoed
Kanten ondergoed is prachtig, maar geen optie als je dat kanten patroon straks liever niet roodbrandend op je billen hebt staan. Kies daarom voor naadloos ondergoed om schuurplekken te voorkomen. Heel merken zoals Falke en Gore hebben speciaal hardloopondergoed in hun assortiment. Maar mijn persoonlijke favoriet zijn de invisible slips van Hunkemöller. Niet alleen superhandig onder een skinny jeans, maar ook tijdens het lopen een echte lifesaver.

Loop je kleding in
Een nieuw loopshirtje of kort broekje kan soms nog wat stijf zijn. Daarom loop je je duurloop of race best niet in een gloednieuwe outfit. Loop ze net als je schoenen eerst even in en was ze een paar keer. Zo kan je je kledij ook alvast even testen en gaan voor de outfit die jou het minste schuurplekken bezorgt.

Hartslagband
Een hartslagband kan lelijk huishouden tussen je boobies —en daar kan ik zelf van meespreken. Het is intussen zo’n twee maanden geleden, maar ik heb nog altijd een klein littekentje dat me herinnert aan die pijnlijke ervaring. Wil je toch met hartslag blijven lopen, dan is het misschien wel handig om te gaan voor een loophorloge met hartslagmeter in de pols.

Tape ’em!
Brandende tepels tijdens het lopen komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Die strak zittende sportbeha beschermt onze boezem van bloederige toestanden. Voor alle mannen is dan afplakken de boodschap: met een normale pleister of speciale tepelpleisters. Plak de pleisters ruim voor je training of race op je huid, zodat ze beter blijven zitten bij het zweten.

Steek je spullen netjes weg
Een loopbroekje met opbergvakjes links, rechts, voor en achter is superhandig, maar het kan je ook letterlijk in de rug steken. Bobbels, oneffenheden of scherpe hoekjes van energy gels kunnen je met schuurplekken of lelijke wondjes brandmerken.

Handige huismiddeltjes
Om wrijving tegen te gaan houd je je huid best zo glad mogelijk. Zo kan je voor je duurloop of race je oksels en andere gevoelige plekjes insmeren met vaseline. Als je een laagje over je huid legt, schuurt het minder en bescherm je jezelf. Heb je snel last van schuurplekken of doe je mee met een lange run? Neem een Labello mee. Zodra je iets voelt, kan je snel wat vet er op smeren. Ook talkpoeder kan een redding zijn, omdat het vocht absorbeert en de bijhorende schuurplekken de kop indrukt. Eén nadeel: als je te enthousiast begint te ‘poederen’, kan het zijn dat je wit begint uit te slaan. Woops!

Spray away!
Weg met die huis-, tuin en keukenmiddeltjes! Tadaaaaa… mijn favoriete oplossing: Smoovall. Deze huidcontactspray voorkomt schuren —niet alleen tussen je dijen, maar overal waar je die irritante schuurplekken kan oplopen. Sprayen, even laten drogen en lopen maar! Je bent bovendien zeker 4 uur beschermd, dus je kan zorgeloos die marathon tackelen. Smoovall komt trouwens in een kleine spraycan en kan je dus overal meenemen in je handtas.

Heb jij nog meer tips om van die vervelende schuurplekken af te komen? Laat ze dan zeker achter in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *