Een liefde voor lopen

Lopen is goed voor lichaam en geest. Maar feit is dat lang niet iedereen lopen zo leuk vindt. Veelgehoorde reacties zijn dan ook: “Is dat niet ongelofelijk saai?”, “Hoe kan je nu zo lang lopen?”, “Wat is dat nu, die ‘runner’s high’? Ik heb dat nog nooit gevoeld.” Ook ik had vroeger een haat-liefdeverhouding met lopen. Niet echt verbazend, want van drie keer per week 5k lopen roep je nu niet meteen “hiep hoi”.

Ik geef je graag vijf tips waarmee in je no time de hardloop-vibe helemaal te pakken hebt:

1. Doe het juist
Als je geen loper bent, zal lopen in eerste instantie niet makkelijk zijn. En al helemaal niet om deftig te leren lopen. Ben je niet gewoon om te bewegen, dan bouw je best eerst een basisconditie op: wandelen, traplopen, fietsen, de fitness… Verhoog langzaam de workout time tot zo’n 30-60 minuten. Je zal zien dat je je al snel energieker voelt. Dan ben je klaar om te beginnen lopen!

2. Stap voor stap
All je nog nooit gelopen hebt, ga dan niet meteen voor die 5k. De kans is groot dat je tong op je knieën hangt en dat je da dag erna nog amper op of neer kan. Zoals met alles, loop met mate(n). Luister naar je lichaam en waar je je goed bij voelt —wandelpauzes zijn dan ook perfect ok. Begin rustig en bouw langzaam op.

3. Music, baby!
Wie mij al wat beter kent, weet dat ik altijd met muziek loop. Ik heb verschillende playlists voor trainingen of ook altijd eentje in thema voor de marathon. De muziek helpt me om me in te leven, tempo te houden en optimaal te ontspannen —hoe vreemd dat laatste voor sommigen ook klinkt. Op Spotify vind je heel wat leuke workout tunes om je runs de nodige pep te geven.

4. Ga naar buiten
Niets is zo mind blocking als lopen op de loopband. Buiten lopen is zoveel leuker —je ben sneller afgeleid door de prikkels om je heen, waardoor de tijd sneller voorbijgaat. Lopen op hellingen en andere ondergrond maakt je run ook meer challenging. Begin met een vlak parcours dat in een ronde terug naar de startpunt loopt. Zo moeten je blijven gaan en is er no way back ;-)

5. Download leuke apps
Er zijn apps voor werkelijk àlles —en dus ook voor lopen. Mijn favoriet is de community app Strava. Die app kan je gebruiken om te lopen, maar ook voor wielrennen, mountainbiken, zwemmen, yoga… Leuk is dat je bij Strava op voorhand een route kan uitstippelen of kiezen uit een lijst van routes bij jou in de buurt. Zo kan je met anderen strijden voor de beste tijd. Een topper dus voor de competitiebeestjes onder ons.

Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete workout?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *