Help! Lopen tegen sinaasappelhuid

Het zijn weer tropische temperaturen en hop, daar komen de blote benen! Al dat bloot is er in alle vormen en maten en kan onder vrouwen wel eens tot enkele ‘ontboezemingen’ leiden. Zo ook afgelopen maandag op een terras met Sylva. Vandaag vertrekken we naar het zonnige Marbella. Dat dat synoniem staat met zon, zee, strand en bikini’s leidde onvermijdelijk tot een ‘billenkwestie’. Want, hoe tevreden zijn we eigenlijk met onze billen?

Volgens Sylva zou 90% van de volwassen vrouwen in mindere of meerdere mate last hebben van cellulite. En WTF, een beetje googlen bevestigde al snel dat ze gelijk had. Meteen werd de vraag gesteld wat het effect van lopen is op die befaamde (of beruchte) sinaasappelhuid. Hoog tijd voor wat research dus!

Cellulite — niet te verwarren met cellulitis, dat duidt op een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel — wordt veroorzaakt door een verstoring van de stofwisseling in bepaalde cellen. Het verschijnt op billen, buik en dijen wanneer het collageen tussen de onderhuidse vetcellen wordt uitgerekt. Het resultaat is die ietwat onplezierige ‘sinaasappelhuid’. Dat mannen er geen last van hebben, komt door de ordening van de collageenstrengen in hun bindweefsel. Daar waar die bij mannen willekeurig is, is die bij vrouwen rechthoeking. Bovendien houden vrouwen meer vocht op en slaan we sneller vet op onder invloed van oestrogeen. Zo heeft een vrouw gemiddeld een vetpercentage van 12-20%, terwijl dat bij een man slechts 8-15 % is. The lucky bastards!

Maar wat bepaalt nu of je cellulite krijgt? Net zoals bij heel wat aandoeningen is genetische aanleg een belangrijke factor. Maar ook hormonale veranderingen, overgewicht, opeenhoping van vocht en te weinig bloedcirculatie zijn serieuze boosdoeners. Een grote fuck you: eens de cellulite zich manifesteert, kan je er niet echt veel meer aan doen. Vraag is, heeft lopen dan eigenlijk nog zin?

Het antwoord: ja —alleszins gedeeltelijk. Meer lichaamsbeweging zorgt alvast voor een betere bloedcirculatie en minder opeenhoping van vocht, wat je cellulite minder zichtbaar maakt. Daarnaast is het zo dat lopen en gezonde voeding helpen om je vetpercentage naar beneden te brengen (dat las je hier al), waardoor je al snel een verschil merkt.

Hello perzikenhuidje! —en weer een reden temeer om te beginnen lopen ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *