Compressiekousen: mirakel of modegril?


[STOX Running Socks Purple]

Ik krijg wel vaker de vraag of die fashionable compressiekousen je nu echt meer loopenergie geven. Opvallen doe je alvast wel, maar of ze ook nuttig zijn… Benieuwd wat mijn ervaringen zijn? Lees dan zeker verder!

Mijn go-to merk voor compressiekousen is STOX Energy Socks. Zij hebben niet alleen running socks in hun assortiment, maar ook recovery socks en sport tubes (zonder voet). Daarnaast hebben ze ook kousen voor heel wat andere ‘power momenten’: work socks, travel socks, golf socks, skiing socks, die-hard medical socks en stijlvolle compressiepanty’s.

Running & recovery
Vroeger waren compressiesokken iets voor omaatjes —je weet wel, van die prachtige huidskleurige exemplaren. Maar die tijd is voorbij! Zo kan je steeds meer lopers spotten met hippe motiefjes en kleurtjes rond de kuiten. De vraag is dan: verbeteren die kousen nu ook je prestatie? Ook hier vind je niet meteen een eenduidig antwoord, maar lopers die het gebruiken (inclusief mezelf) voelen zich er vaak beter bij. Mijn benen lijken minder vatbaar voor krampen of pijntjes en hebben duidelijk meer energie. Dat kan toch alleen maar tot betere prestaties en minder blessures leiden, niet?

Tijdens mijn runs heb ik eigenlijk nooit echt last van spierpijn, maar die kantoorjob kan je wel opzadelen met serieus stijve kuiten en gezwollen enkels —charming! Daarom probeer ik toch zeker elk uur enkele minuten te bewegen en m’n benen zoveel mogelijk omhoog te gooien en te verwennen met (modieuze) compressiekousen ;-) Er is niet veel bewijs te vinden dat compressiekleding echt werkt. Toch verscheen er onlangs een onderzoek met een duidelijke conclusie: lopers die na een marathon 48 uur lang compressiekousen dragen, herstellen beter dan de lopers die dat niet doen. Hoezee!


[STOX Recovery Socks]

Wie de sok past…
Het nut van compressiekousen hangt volledig af van de maat. Op de website van STOX kies je deze aan de hand van je geslacht, schoenmaat en kuitomvang. Afhankelijk daarvan krijg je een maatsuggestie —zit je op de ondergrens, neem dan liever een maatje kleiner, want te ruime compressiekousen zijn gewoon… kousen.

Als je de STOX Energy Socks voor het eerst aantrekt -of moet ik zeggen “probeert aan te trekken”? ;-) —kan je je best schrap zetten voor heel wat duw- en trekwerk. Hoezeer je ook denkt dat die dingen te klein zijn, dat zijn ze niet. Spannend zijn ze zeker wel en laat dat nu net de bedoeling zijn. De compressie stimuleert de bloedcirculatie in de benen en zorgt voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Gevolg: bye bye vermoeide benen en spierpijn!

Een marathon in het buitenland
Fantastisch idee, maar net iet lastiger als je net als ik vrij snel last hebt van opgezette enkels tijdens of na het vliegen. Nog lastiger als je dan ook nog eens gaat vliegen voor een loopwedstrijd. Maar hoe komt dat nu eigenlijk en wat kan je eraan doen? Als je lang stilzit zakt het bloed en vocht in je lichaam door de zwaartekracht naar je benen en enkels met als resultaat die prachtig opgezette enkels en/of voeten. De lage druk in een vliegtuig helpt dat proces nog een handje.


[Window quote | Keflavik Airport, IJsland]

Omdat je in het vliegtuig soms wel uren achter elkaar stilzit, is het verstandig om je doorbloeding te stimuleren. Kies daarom voor comfortabele, loszittende kledij in plaats van je skinny jeans. Daarnaast zijn STOX Travel Socks ook een echte winner —ze hielden mijn benen en enkels in perfecte conditie voor de marathon is Reykjavik, IJsland. Ik hoor je al denken: “maar dit zijn toch hoge strakke sokken?” Klopt, maar in tegenstelling tot strakke kledij zorgen STOX compressiekousen voor een optimale bloedcirculatie waardoor je pijnloos aan de start kan verschijnen. En laten we dat nu toch net allemaal willen… ;-)

Draag jij compressiekousen tijdens of na het lopen? Of misschien bij een andere sport? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *