Foodie Friday: healthy tortilla chips met kiwidip

De kiwi, ook wel bekend onder de naam ‘Chinese kruisbes’, werd voor het eerst naar Europa gebracht door de Nieuw-Zeelanders. Leuk weetje: de bewoners heten zichzelf kiwi’s, naar de nationale vogel van Nieuw-Zeeland, vandaar dus ook de naam. Wij associëren de dit fruitje vooral met de zon, maar eigenlijk is de kiwi echt herfst- en winterfruit. Wanneer de eerste kiwiboot in april Zeebrugge aankomt, is het kiwifruitseizoen nog maar net begonnen —want ‘down under’ zijn de seizoen omgekeerd.

Ik eet kiwi’s vooral zoet (met yoghurt, taartjes of sangria), maar zout ligt niet meteen voor de hand. Of misschien wel? ;-) Deze dip is heerlijk ‘sweet & savoury’ —vers kiwifruit, romige avocado, zure granaatappelpitjes en jalapeño pepers voor de kick. Perfect om op een crackertje te smeren, maar ook heerlijk met zelfgemaakte tortilla chips. Het ideale hapje als je gasten over de vloer krijgt, want bij tortilla chips komt toch nog vaak dat potje salsa of kaasdip op de proppen. Op deze manier kan je het gezond eten; geweldig toch?!

KIWIDIP

Ingrediënten:
3-4 rijpe Zespri® kiwi’s, geschild en in stukjes
1/2 avocado, geschild en in stukjes
30g granaatappelpitjes
1 el dun gesneden rode ajuin
1 el verse jalapeño chilipepers (zonder zaadjes)
1 el verse koriander
1 tl olijfolie
Zout & peper

Bereiding:
Doe de kiwi, granaatappelpitjes, avocado, ui, (een beetje) jalapeño en olijfolie in een kom. Breng op smaak met koriander, zout & peper.

TORTILLA CHIPS

Ingrediënten:
12 tortilla wraps
koolzaadolie

Bereiding:
In een diepe pan, verwarm de olie tot 180° C.
Snij de tortilla wraps in 8 gelijke partjes, leg ze voorzichtig in de olie en laat ze goudbruin worden.
Haal de tortilla chips uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met grof zeezout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *