Race: Brussels Urban Trail 2018

Urban Trails zijn hot! Het is niet alleen een sportieve, maar ook heel leuke, efficiënte én vooral andere manier om een stad te ontdekken. Ondanks het feit dat Brussel onze hoofdstad is, ben ik er toch niet echt bekend. Verbaast je dan ook niet dat de DH Brussels Urban Trail® al langer op mijn bucket list stond.


Jullie hebben er even op moeten wachten, maar het is gelukt: het verslagje van de derde editie van de DH Brussels Urban Trail® op 24 juni. Die dag stond ik met zo’n 3300 andere lopers en wandelaars te trappelen aan de start op het Spanjeplein voor een unieke ‘citytrip’ van 7 of 11k. Zo kon iedereen op eigen tempo genieten van al het moois dat onze hoofdstad te bieden heeft. En “op eigen tempo” is echt letterlijk te nemen. Tijdens een Urban Trail wordt geen tijd gemeten en het is dan ook een echte fun ‘race’ —het gaat om genieten, ontdekken en gezellig samen lopen. Intussen werk je ook nog eens aan je conditie en geloof me, die heb je nodig met al die afmattende Brusselse hellingen en trappen ;-)

Het parcours
Het parcours liep dit jaar dwars door de Europese wijk en gaf je naar goede gewoonte een kijkje in gebouwen en locaties waar je nog nooit geweest bent (of waar je anders zelfs nooit kan komen). Toppers waren het Huis van de Europese Geschiedenis, het infopunt van het Europees Parlement, het kabinet en de tuin van Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Rudi Vervoort, Auditorium 490 Philippe Robert Jones in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, boekhandel Filigranes, de historische vliegtuigen in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (exclusief voor het 11k-parcours), het BELvue museum, de Koninklijke Bibliotheek van België, de galerij van de dinosauriërs in het Museum van Natuurwetenschappen en de orgelmuziek in concertzaal Henry Le Boeuf in Bozar.

De loopervaring
Urban Trails willen wel eens wat vertraging en opstopping oplopen op het parcours, zeker naarmate je in een latere wave start. Dat was ook hier niet anders, al kan die wave 6 er wel eens voor iets tussenzitten. Gelukkig kan je hier en daar de fast lane nemen en zo haasje over spelen. Net als de start, was ook de finish aan het Spanjeplein. Daar werden de deelnemers zoals steeds getrakteerd op een deugddoend ontbijt. Of niet? Toch een kleine domper op de feest- en loopvreugde als je vertrekt in de laatste wave. Het enthousiasme tijdens het parcours en aan de finish was al flink wat afgezwakt —enkele standjes waren (letterlijk) in elkaar gezakt en als ontbijt moesten we het als laatkomers toch met wat minder stellen. Raad van Tante Kaat (of Nele): schrijf je op tijd in of loop als een haas zodat je een wave inhaalt ;-)

Wil je volgend jaar ook al lopend onze hoofdstad verkennen? Meer info vind je alvast op de website van DH Brussels Urban Trail®!

1 Comment

  • Liesbeth says:

    Ik heb vorig jaar urban trail Brussel meegelopen. En vond het ook de max. Ondanks veel minder animatie en supporters – moeten ze in bxl nog beetje inkomen denk ik 😊
    Fijn je verslagje van deze editie te lezen. Wou opnieuw gaan maar koos ervoor te gaan mountain biken die dag – oude passie heropgepakt 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *