Honden en lopers: een haat-liefdeverhouding

Ik ben echt gek op honden. Serieus, er kan amper een hond passeren en ik ga helemaal in He’s so fluffy I’m gonna die!-modus. Maaaaaaaar… niets is zo irritant als honden die voor je neus voorbij komen rennen. Het brengt je uit je ritme en vaak moet je stoten uithalen om ze te ontwijken omdat ze je letterlijk voor de voeten lopen, willen snuffelen, beginnen grommen, luidkeels blaffen of worst case naar je happen. Maar hoe bang moet je als loper nu zijn voor honden?

Ikzelf ben vooral bang dat ik per ongeluk op hun pootje ga staan of hen een trap geef tijdens het lopen. Ik let dan ook altijd extra op, want honden zijn nu eenmaal nieuwsgierig van aard en daardoor soms wat onvoorspelbaar in hun enthousiasme of snuffel- en speelgedrag. Ik snap dan ook niet waarom sommige baasjes hun hond niet even wat dichterbij zich houden als ze zien dat er een loper aankomt (of een fietser of wandelaar, for that matter)… Ah ja, en dan zijn er ook nog altijd die baasjes waarbij de hond met hen een loopje neemt in plaats van omgekeerd ;-)

Maar goed, hoe ga je als loper dan best om met honden van verschillende formaten en ‘pluimage’?

Blijf kalm
De meeste honden gaan echt niet aanvallen, maar willen vaak gewoon spelen. Begin dus vooral niet hysterisch te doen. Versnellen, beginnen roepen of tieren is zeker geen goed idee en gaat dat beestje alleen nog maar meer enthousiasmeren om mee te doen met dit ‘spelgedrag’.

Vertraag, wandel of stop
Snelheid werkt als een rode lap op een stier. Honden zijn dol op alles wat beweegt; eekhoorns, katten, andere honden of (ja hoor) lopers. Hoe sneller je loopt, hoe meer kans dat ze achter je aan gaan —misschien heeft dat wel iets te maken met het gracieuze ‘gazelleloopje’. Herdershonden zullen dan weer sneller geneigd zijn je als een schaapje terug te drijven en je hierbij in de benen of enkels te bijten.

Denk aan je loopaccessoires
Draag je een zonnebril, pet of andere typische voor honden soms wereldvreemde loopaccessoires, doe ze even af of uit. Heel wat honden hebben immers schrik van al die rariteiten, die je doen lijken op een monster in plaats van een gewoon mens.

Maak een ommetje
Kom je een hond tegen, ga er dan in een boogje om heen. Zo creëer je meer ruimte tussen jou en de hond en is de kans kleiner dat je je in zijn territorium bevindt. Een andere optie is gewoon omkeren en de andere kant uit lopen. Heel vervelend, maar better safe than sorry.

Be happy
Spreek ‘happy hondentaal’. Hoe belachelijk zit ook klinkt, het kan wonderen doen voor de stemming van hond. De meest populaire zinnetjes zijn “Wil je gaan wandelen?”, “Waar is je balletje?” en “Brave hond!” Veel honden worden hier blij van en niet langer potentieel bijtgraag.

Geen indianenblik
Komt een hond dreigend naar je toe, ga dan stilstaan en kijk hem niet aan. Aankijkgedrag wordt door het hond als bedreigend ervaren. Het is begrijpelijk dat je in het running vibe niet wil stoppen om je tempo wil vasthouden, maar doe het toch maar voor alle zekerheid.

Gebruik geen stokken
Ga de hond in geen geval te lijf, want dan krijg je het pas aan de stok (pun intended). Honden die dreigen aan te vallen gaan dit sowieso nog bedreigender vinden, waardoor de situatie makkelijk escaleert.

Wat is jouw ervaring met lopen en honden? Ben jij al eens aangevallen? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Nele xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *