Voor wie het nog niet wist, op 1 juli stond ik aan de start van de Lampiris Ardennes Nature Trail in Durbuy; een trail run van 8km (1*-200 hm), 16k (2**-450 hm) en 25 km (4****-650 hm) door het Ardense groen. Aangezien dit mijn allereerste trail was —en ik op onvlakke ondergrond toch nog altijd was ongerust ben over die enkel — koos ik voor een veilige 8k. Benieuwd naar mijn ervaringen en trail tips? Lees dan zeker verder!
Mijn eerste reactie? Wat was dit leuk! Trailrunnen is echt zo anders dan lopen. Ik zag er een beetje tegenop —die afstand was niks, maar zou ik de heuvels wel aankunnen? Achteraf nergens voor nodig dus, want ik genoot van elke kilometer door zand, bossen en water. Het is ook net die afwisseling die het zo’n leuke ervaring maakt. Je loopt echt midden in de natuur, op plekken waar je anders niet komt.
Natuurlijk waren de klims best wel heftig; m’n kuiten leken soms wel te ‘knappen’. Ik heb nog nooit gewandeld tijdens een wedstrijd, maar heb dat nu af en toe wel moeten doen om mijn krachten te sparen en mijn hartslag onder controle te krijgen. Het afdalen is dan weer fantastisch, maar vraagt echt je concentratie. Eén verkeerde stap en je kan serieus vallen of zelfs naar beneden ‘totteren’. All in all, kan ik trailrunnen echt iedereen aanraden! Ookal was het zomers warm en ben ik twee keer hard op m’n bek gegaan. Mar zelfs daar had ik achteraf geen last van. Buiten wat pijn in mijn heupen en een goede portie blauwe plekken, voelde ik me superfit.
[We zijn vertrokken! En nee, ik kan nog steeds geen normaal gezicht trekken voor de foto…]
[Hapkin voor de trouwe supporters]
[Samen met Gunther De Ron die de 25k uitliep. Respect!]
Op basis van mijn eerste (bescheiden) ervaring, heb ik een aantal trailtips voor jullie op een rijtje gezet. Here we go!
De juiste schoenen
Misschien een binnenkopper, maar net als met lopen doe je er goed aan om geschikte schoenen te dragen. Een trail run is grotendeels off-road, dat betekent dat je over grind, door modder en op bospaadjes loopt. Het is handig om dan schoenen met extra grip te hebben, zodat je niet wegglijdt. Ook is het opletten geblazen dat je niet struikelt over een boomstronk of steen, dus die harde neus had bij mij zeker ook van pas gekomen ;-)
Gebruik een camelbag
Wanneer je een trail gaat lopen, hou je er best rekening mee dat er niet zoveel bevoorradingsposten zijn. Op onze 8k-route was er zelfs geen enkele. Het is dus belangrijk dat je zelf eten en drinken meeneemt. Een camelbag is dan het trailaccessoire —zo bleek ook bij de meer ervaren trailrunners, die je er zo uithaalt. Een camelbag zit comfortabel op de rug en je houdt je handen vrij. De extra opbergvakjes zijn trouwens ook heel handig om energy gels in op te bergen.
Eet elk half uur wat
Net als bij elke andere sport is het belangrijk om je energieniveau op peil te houden. Voor de race liefst een ontbijt (of maaltijd) met koolhydraten en eiwitten en tijdens de trail run is het nog belangrijker om tijdig je suikers aan te vullen —door het vele klimmen moet je lichaam immers continu kracht leveren. Elk half uurtje een gelletje of een stukje energiereep zorgt ervoor dat je niet plots door je voorraad heen zit.
Smeer je goed in
Het is al wekenlang zeer warm en droog weer —behalve dan afgelopen week. Ondanks het feit dat je veel in de bossen loopt, loop je ook in de zon. Een laagje zonnecrème is dus zeker een must. Ik gebruik Garnier UV Sport SPF 50 en voor mijn gezicht Garnier Sensitive Expert+ SPF 50. Het handige is dat het een lichte spray is, die geen vettig laagje achterlaat en bij het zweten ook niet in je ogen loopt.
Draag strakke kledij en een petje
Deze tip is natuurlijk enkel nuttig als het warm en zonnig is. Ik draag tijdens het lopen altijd een strakke short of legging en ook bij trailrunnen is dat best handig. Soms loop je over erg smalle paadjes en bestaat de kans dat je blijft hangen achter een laaghangende tak of struik. Met een strakke short is dat risico toch net wat kleiner. Ook is een petje handig tegen de felle zon.
Wandelen is niet erg
Het voelt een beetje vreemd, wandelen tijdens een wedstrijd. Maar het heeft wel echt zijn nut, want op die manier spaar je je krachten. Probeer maar eens samen met iemand anders een berg op te klimmen: jij loopt de berg op, de ander wandelt met krachtige, snelle stappen. Je zal zien dat jij heel wat uitgeputter boven aankomt en dat je eerst op adem moet komen om weer verder te kunnen. Maar als je wandelt, verlies je veel minder recuperatietijd en kan je meteen weer verder lopen.
Geniet van de stilte
Ik zag tijdens de wedstrijd heel wat mensen op muziek lopen. En ondanks het feit dat ik ook altijd loop met muziek, deed ik dat nu niet. De kracht van trailrunnen ligt in de natuur, dus geniet er ook ten volle van. Het vraagt ook een pak meer concentratie en oog voor het parcours en dat is een pak moeilijk met muziek. Geniet van de stilte en je zal merken dat je helemaal opgeladen aan de finish komt (hoe afgepeigerd je ook bent) ;-)
Hebben jullie al eens een trail gelopen? Alle tips zijn welkom!