Lopen tijdens je menstruatie: no or go?

De “tijd van de maand“, het “Rode leger is binnengevallen“, de “rode vlag hangt uit“… Weg met het taboe: je bent ongesteld. Bij mij was het ook weer zover —yay! NOT!, en dan heb ik vooral zin om in bed te liggen en Netflix te kijken. Herkenbaar, right?

Feit: menstruatie en lopen gaan niet altijd samen. En ‘oh ironie’, sporten kan menstruatieklachten zoals hoofdpijn, opgeblazen gevoel, rugklachten, pijnlijke borsten, prikkelbaarheid en vermoeidheid verminderen. De endorfine die je tijdens het lopen aanmaakt werkt immers als een natuurlijke pijnstiller en krikt je humeur weer op. Maar hoeveel last hebben vrouwen er nu echt van tijdens het lopen? Daar lijken de meningen een beetje verdeeld —de ene heeft er helemaal geen last van en de ander is moe, eet allemaal wat voorbijkomt, voelt zich opgeblazen en loopt niet al te best. Persoonlijk kan ik er soms last van hebben en soms niet. Soms kom ik geen meter vooruit en soms loop ik als een hinde. Er is geen peil op te trekken.

Wat er ook van zij, je loopschoenen aantrekken tijdens je menstruatie is altijd een goed idee. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Daarom enkele dos en don’ts om ook dan een happy runner te zijn!

Oh oh oestrogeen
Tijdens de eerste helft van je cyclus is je oestrogeenniveau in je lichaam het laagst. Dit betekent dat je lichaam koolhydraten als belangrijkste bron gebruikt om te verbranden. Met andere woorden, get ready voor snelle loopjes, omdat je lichaam glycogeen afbreekt voor snelle energie. Tijdens de tweede helft van je cyclus is je oestrogeenniveau net weer hoger tot je ongesteld wordt. Dit betekent dat je lichaam juist vet als belangrijkste energiebron gebruikt. En laat dat dan net ideaal zijn voor lange duurlopen.

Be an iron lady
Omdat je tijdens je menstruatie heel wat bloed verliest, verlies je ook meer ijzer. Hierdoor kan je je wat slapjes en moe voelen. Het gevolg? Geen zin om van de bank te komen, laat staan om een rondje te gaan lopen. Eet daarom extra veel ijzerrijke voeding (o.a. broccoli, bloemkool, noten en rood vlees) of neem een supplementje (b-ijzer is alvast niet te heftig op je maag). Maar luister vooral naar je lichaam. Neem even wandelpauze en stop als het echt niet gaat. Morgen is er weer een nieuwe dag!

Back to black
For obvious reasons, draag tijdens het lopen een donkere legging of short. Je menstruatie is immers altijd een beetje onvoorspelbaar. De ene keer blijft alles netjes op z’n plek, de andere keer ben je ervan overtuigd dat het gi-gan-tisch misloopt daar beneden —niet echt prettig dus.

To cup or not to cup
Maandverband ter grootte van een altviool klinkt niet echt als muziek in je oren natuurlijk. Tijdens een lange afstand draag je dan beter een tampon en een dun inlegkruisje. Toch had ik een tijdje geleden niet meer zo’n zin in tampons. Steeds vaker las ik (horror)verhalen over de chemische stoffen die erin zitten, het risico op infecties en het effect op je vochthuishouding. Daarnaast vond ik tampons ook gewoon steeds minder goed zitten, zeker tijdens het lopen.

Per toeval ontdekte ik de menstruatiecup*. De menstruatie-wat? Exact wat ik dacht toen ik er voor het eerst over hoorde. Een menstruatiecup is een soort bekertje van medische siliconen met onderaan een steeltje of bolletje. Zo’n cup draag je eigenlijk net als een tampon inwendig, maar laag in je vagina. Je brengt ‘m gevouwen in, waar hij zich meestal vanzelf ontvouwt. Zo ontstaat er een vacuüm, waardoor de cup je bloed opvangt en niet lekt. Zo kan je hem wel tot 12u inhouden (hoera bij die lange duurlopen) en kan je hem ook vaker gebruiken. Na het verwijderen maak je de cup leeg, spoel je ‘m met koud water en (ph-neutrale) zeep. Eens je menstruatie voorbij is, steriliseer je de cup met kokend water en berg je hem op. All in all: beter voor jou, je portemonnee én het milieu.

Maar als je perfect happy bent met jouw manier, moet je je nu niet meteen verplicht voelen om te switchen. Elk lichaam is anders, dus doe gewoon lekker waar jij je goed bij voelt! ;-)

Sport jij wanneer je ongesteld bent?

Liefs,
Nele

*Ik gebruik de ClariCup menstruatiecup (verkrijgbaar in verschillende maten), maar natuurlijk zijn er nog heel wat andere op de markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *