Al zo’n vier maanden ga ik door het leven met mijn Garmin Fenix 5s aan mijn pols. Hoog tijd dus om jullie wat meer over mijn ervaringen met deze ‘beauty’ te vertellen. Op Instagram hebben jullie hem vast al wel voorbij zien komen, maar is hij naast de oh’s en ah’s ook nog eens leuk in gebruik? Lees dan zeker even verder!
De Garmin Fenix 5s is een GPS-multisporthorloge/smartwatch met polshartslagmeting, die ook geschikt is voor een smalle pols —joepie, want die van mij zijn echt smal. Het ontwerp heeft een stalen grip met roestvrijstalen rand met geïntegreerde EXO-antenne en smeedijzeren achterkant waardoor je prestaties ook gemeten kunnen worden in moeilijke omstandigheden. Het horloge heeft meerdere activiteitsprofielen, van lopen en zwemmen tot skiën en golfen. De prestatiewidget geeft je belangrijke statistieken over het effect van je workouts en met de connected functies upload je automatisch je workouts naar de Garmin Connect app (en andere gekoppelde platformen zoals STRAVA en Nike+). Ook als je buiten de gebaande paden loopt, weet je door de GPS en GLONASS satteliet-positiebepaling, barometrische hoogtemeter en 3D-kompas met gyroscoop precies waar je bent. De batterij gaat maximaal 9 dagen mee in smartwatch-modus (afhankelijk van instellingen), maximaal 14 uur in GPS-modus en maximaal 35 uur in UltraTrac batterijspaarstand. Als je voor de Sapphire Edition kiest, dan is je horloge uitgerust met krasbestendig saffierglas. Ikzelf koos voor de normale editie, simpelweg omdat ik die mooier vond.
Klinkt allemaal super hoor ik je denken (of misschien is het allemaal Chinees), maar hoe doet hij het in de praktijk? Laten we beginnen met de batterij: daar ben ik echt enorm van verrast. Ik ben mijn Apple Watch gewend, die vaak voor het einde van de dag al toe was aan een herlaadbeurt en al helemaal als ik die dag was gaan lopen. Allemaal geen probleem voor de Fenix. Met zo’n vier looptrainingen per week doe ik ongeveer een week met een volledige batterij. Een echte verbetering!
Hardloopfunctie
De sportfuncties die ik het meest gebruikt heb is de hardloopfunctie. Je hebt meerdere schermen, die je zelf kan indelen. Met de app kan je zelf workouts voorprogrammeren, die je die tijdens het lopen kan afwerken. Na het lopen geeft het horloge al de gebruikelijke statistieken, zoals je kilometertijden, hartslag, cadans en hoogtemeters. Daarnaast geeft hij ook aan wat het aerobe en anaerobe effect van de training was.
Trainingstatus
Omdat je dit horloge waarschijnlijk vaker dan alleen tijdens het sporten zal dragen, kan het je ook iets vertellen over je totale fitheid. Hij meet je hartslag en activiteit doorheen de dag en nacht. Zo kan hij een inschatting maken van je trainingsstatus op dit moment. Ben je op dit moment aan het pieken? Of zit je juist in een recoveryfase. Het horloge vertelt je ook je V02max (maximale zuurstofopname) een cijfer dat gelinkt kan worden aan fitheid. En hij voorspelt je wedstrijdtijden die je zou kunnen lopen onder ideale omstandigheden. Positief is hij wel, zo kan ik volgens mijn horloge een marathon in 3:27 lopen. Of dat ooit gaat lukken, weet ik niet. Maar toch leuk dat je horloge je dat vertrouwen geeft.
Stressmeter
Deze vind ik zelf heel leuk: het horloge meet hoeveel stress je lichaam op een dag ervaren heeft en geeft je advies om dat te verminderen. Als je een drukke dag hebt, van hot naar her rent en wat minder slaapt, adviseert hij om rust te nemen. Als ik thuis een hele dag gewerkt heb, zegt hij dat ik genoeg rustmomenten neem. Het is niet meteen iets wat je niet zelf kan bedenken, maar zo word je je er wel weer even van bewust van gemaakt. Rust is heel belangrijk.
PRO
– Ik vind hem echt supermooi, waardoor ik het daadwerkelijk leuk vind om hem naast het sporten te dragen.
– De batterij gaat ongelofelijk lang mee.
– De GPS is nauwkeurig en hij vindt de GPS ook heel snel. Hij is bovendien constant verbonden is met je telefoon, waardoor je geen spontane updates krijgt vlak voor het lopen.
– De bijbehorende Garmin Connect app is echt leuk. Je kan er niet alleen je statistieken in uitlezen, hij is ook goed verbonden met andere platformen zoals STRAVA en Nike+. Daarnaast kan je met de app ook routes en workouts maken of bestaande routes opzoeken als je op zoek bent naar wat inspiratie in je eigen of een nieuwe stad.
– Het horloge meet je algemene fitheid waaronder je gemiddelde hartslag van de afgelopen 7 dagen. Zo is mijn gemiddelde hartslag in rust nu 52. Afgelopen week was dat 68, het gevolg van de griep die me toen te pakken had. Ik vind het heel interessant om hiervan op de hoogte te zijn, zodat ik mijn eigen lichaam beter leer begrijpen.
CON
– De prijs. Als je dit horloge alleen tijdens het sporten wil dragen, zou ik toch eerder voor de Forerunner gaan. Deze heeft vrijwel dezelfde hardloopfuncties als de Fenix. De Fenix blinkt het meest uit op de functies naast het hardlopen.
– Als je een nauwkeurige hartslag heel belangrijk vindt en vaak in de regen loopt, dan kan je bedrogen uitkomen. Ik heb twee keer in keiharde regen gelopen en toen maakte het horloge minder goed contact met mijn pols waardoor mijn hartslag niet goed gemeten kon worden. Had ik ineens een hartslag van 190 (terwijl het waarschijnlijk 30 slagen langzamer was). Dit probleem kan je uiteraard wel oplossen met een borstband.
Je koopt de Garmin Fenix 5S vanaf 515 euro bij Coolblue, de Sapphire Edition kost zo’n 150 euro meer.
Liefs,
Nele xx