Matcha: superfood voor lopers

Cafeïne staat hoog op de lijst met stofjes die je uithoudingsvermogen kunnen verbeteren. Niet verbazend dat het in zoveel energy bars, gels en sportdrankjes wordt verwerkt. Heel wat lopers (inclusief ikzelf) zweren bij een paar kopjes koffie voor de start van een race. Maar sinds enkele jaren is er een ander stofje in de running: matcha.

Voor theedrinkers of lopers die eens iets anders willen proberen is er matchathee, een speciale variant van groene thee. Volgens onderzoek verhoogt matcha de vetverbranding en verbruik je dus minder koolhydraten. Say what? De langeafstandslopers hebben inmiddels hun oren gespitst. En terecht, want dat zou willen zeggen dat je meer op vetreserves kan lopen en minder je koolhydraten moet aanspreken. Met andere woorden, met matcha zou je sneller kunnen lopen dan zonder.

Maar is het nu echt zo gezond? Naar de voordelen werd inmiddels heel wat onderzoek gedaan, dus laten we de belangrijkste even op een rijtje zetten.

Antioxidantenbommetje
Verse groene theebladeren zijn buitengewoon rijk aan antioxidanten, zoals polyfenolen. Omdat matcha in de schaduw groeit, wordt er meer bladgroen aangemaakt. Dit zorgt niet alleen voor de heldere groene kleur, maar maakt ook dat de bladeren nog meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Deze pakken de vrije zuurstofradicalen in het lichaam aan en gaan infecties en veroudering tegen. Na het plukken en drogen worden de bladeren tot poeder vermalen, poeder dat je gebruikt om je thee te maken. Ze krijgt zo meer antioxidanten binnen dan bij gewone ‘getrokken’ groene thee.

Relax & focus
Matcha geeft je energie door de theïne (cafeïne in thee) die erin zit. Het bevat dus wel degelijk cafeïne, maar die wordt veel trager opgenomen en laat je hart dus niet zo tekeer gaan zoals koffie dat soms kan doen. Matcha bevat namelijk het aminozuur L-theanine. Dat stofje werkt niet alleen ontspannend voor de geest, maar ondersteunt tegelijk ook je concentratievermogen zonder je energielevel naar beneden te halen.

Boost je stofwisseling
Niet alleen voor of tijdens, maar ook na een pittige training is een kopje groene thee een slimme sportdrank. Groene thee stimuleert het GABA, een neurotransmitter die betrokken is bij ontspanning en de afgifte van groeihormonen. Daarmee zorgt matcha ervoor dat je spieren sneller herstellen, bijvoorbeeld na een zware (loop)training. Ten slotte heeft het een positief effect op je stofwisseling. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het splitsen van vet, waardoor je je maaltijd na het sporten sneller verteert.

Ben jij een matcha-drinker? Wat zijn jouw ervaringen met dit superfood?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *