Feit: de relatie met mijn iPhone is ‘complicated‘ te noemen. En ookal ben ik me daar eigenlijk altijd wel bewust van geweest, ik heb het gevoel dat het niet meteen de goede kant opgaat. Vooral de laatste weken plak ik steeds meer vast aan dat ding. Geen goede evolutie lijkt me, dus tijd voor een detox! Maar hoe?
Natuurlijk maakt mijn job als community manager het er niet echt makkelijker op —je ‘moet’ 7 op 7 bereikbaar zijn en er wordt van je verwacht dat je regelmatig checkt wat er op de verschillende sociale media-kanalen van je klanten gebeurt. Daarnaast vraagt een eigen blog ook een zekere mate van sociale media presence. Maar dat is niet alles; ik merk dat ik steeds vaker naar m’n smartphone grijp op dode momenten —in de wachtzaal, bij de post, aan de kassa, tijdens de reclame… noem maar op.
Wanneer ik vorige week mijn iPhone had geüpdatetet naar de laatste versie, kreeg ik op een avond ineens een pop-up over mijn screentime, een feature die je een overzicht geeft van je wekelijkse “gekluisterdheid aan het scherm”. Ik wist dat dat best wel eens veel kon zijn (wie niet, denk je dan), maar ik viel bijna letterlijk van m’n stoel wanneer ik zag hoe veel wel niet. Blijkbaar plak ik bijna vier uur per dag (!) aan mijn smartphone. Niet alleen het werk, maar ook al die minuutjes links en rechts kwamen tot dit verbijsterend resultaat.
En het wordt nog erger. Je kan jezelf inderdaad wijsmaken “Ja, maar ik doe dat voor het werk” of “En ik beantwoord ook mails en werkgerelateerde Whatsapp’jes” of “Oh ja, ik gebruik dat ook wel om te lopen”. Daar is die feature je te slim af, want je gebruik wordt ingedeeld in verschillende categorieën (social media, creativiteit en productiviteit). Er is geen ontkennen meer aan op welk platform ik het meest van mijn schermtijd spendeer: Instagram.
Links: Screentime om 11u, Rechts: Een week screentime
Heel wat mensen zullen het met me eens zijn als ik zeg dat ik een haat-liefdeverhouding heb met Instagram. Aan de ene kant is het een oneindige bron van inspiratie en een fantastische manier om te communiceren met je bloglezers en volgers. Aan de andere kant kan je eindeloos en bijna hersenloos browsen en je op het einde van de dag slecht voelen omdat je ‘maar’ zoveel likes kreeg op een foto of die andere “zoveel beter bezig is”.
Stap één is erkenning, stap twee is actie. Ik moet minderen, te beginnen met die iPhone op mijn nachtkastje. Vroeger liet ik mijn telefoon altijd achter in de keuken om op te laden, de laatste maanden is hij als een dief in de nacht de slaapkamer binnengeslopen. Eerst af en toe, maar al snel werd het elke avond én ochtend scrollen om toch maar niets te missen. En dat terwijl ik een tijdje voordien nog artikeltjes schreef voor de Slaapraad over hoe slecht dat blauwe licht wel niet is voor je nachtrust. Oh ironie! Maar ook overdag zit dat toestel maar al te vaak als een ‘loaded gun‘ in m’n achterzak. En het vreet energie. Energie die je kan spenderen aan vrienden, extra workouts, een boek… je leven.
De screentime-feature is er duidelijk om je te helpen, want het geeft je alvast een aantal handige tools om je smartphoneverslaving te lijf te gaan. Zo kan je een downtime instellen voor bepaalde uren van de dag/nacht gedurende dewelke je enkel kan bellen. Daarnaast kan je ook aangeven hoeveel tijd per dag je mag spenderen aan social networking apps. Ten slotte kan je instellen welke apps altijd beschikbaar moeten blijven, voor je werk bijvoorbeeld.
Ik ben benieuwd naar jullie mening. Hoe gaan jullie met je smartphone om? Ben jij ook al geschrokken van je screentime (of net niet)? Alle bevindingen, steunbetuigingen, tips… zijn welkom! ;-)
Liefs,
Nele xx