“We moeten eens praten”. “Ik zie je niet meer graag genoeg”. “We zijn te verschillend”. Een breuk kan je serieus overhoop halen, zoveel is duidelijk. Je gaat letterlijk door een rouwproces —vijf (pardon my French) klotefases waar je doorheen moet: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie.
Het belangrijkste in dit proces is aanvaarden dat je je op de meest onverwachte momenten ontpopt tot een crazy maniac. Ik heb intussen al elk van de vijf stadia doorlopen en aangepakt, maar ik moet bekennen dat ik niet zo goed omkan met die woede. Woede kan soms confronterend en eng zijn, maar eigenlijk is het een heel gezonde manier om je onafhankelijkheid en zelfwaarde terug op te eisen. Want wat voor zin heeft het te blijven hunkeren naar iemand die jou niet wil? Je verdient toch beter, niet?
Lopen is de perfecte uitlaatklep voor die agressieve, soms zelfs destructieve energie en je krijgt er meteen een stevige workout bovenop —“Running is cheaper than therapy” (or booze or shoes) is niet voor niets een bekende uitspraak. Fysiologisch gezien hebben lopen en woede heel wat gemeenschappelijk: een verhoogde hartslag en bloeddruk, adrenaline en het “stresshormoon” cortisol. Het verschil is dat lopen je woede ook kan kanaliseren en voorkomen, omdat het daarbovenop het “gelukshormoon” serotonine de hoogte in stuwt. Als je tenminste niet blind toegeeft aan je boze gevoelens en begint te rennen als een losgeslagen stresskip zonder kop.
Hoe kan je er dan voor zorgen dat je runs constructief en therapeutisch gaan werken? Dat heb ik even voor je uitgezocht (en voor mezelf natuurlijk)!
Mediteer
De combinatie van beide kan de groei van nieuwe neuronen in de hersenen (via lopen) en het behoud van deze nieuwe neuronen (via mediatie) optimaliseren —en dan vooral in de hippocampus, die een belangrijke rol speelt bij emoties zoals boosheid. Uit onderzoek blijkt bovendien dat meditatie en lopen de symptomen van depressie met 40% doet dalen. Maar wat zijn dan de voordelen bij het aanpakken van boosheid? Elke keer wanneer je je in vlucht-of-vechtmodus bevindt, produceert de hippocampus nieuwe zenuwcellen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller deze reactie geactiveerd wordt. Meditatie en lopen kunnen deze negatieve effecten tegengaan, wat je wapent tegen je innerlijke woede.
Peptalk
Deze aanpak is lichtjes geïnspireerd door cognitieve gedragstherapie (CGT), een bewezen strategie voor anger management. Als lopen helpt om je emoties te kanaliseren, dan kan een extra peptalk wonderen doen. Hoe we omgaan met boosheid is rechtstreeks gelinkt aan wat we denken in of over een bepaalde situatie. Je gedachten op een rijtje zetten en de dingen in een ander perspectief plaatsen kan je bloeddruk al meteen doen dalen. Daarnaast kan ook een schouderklopje enorm deugd doen. Praat met vrienden en andere mensen die je vertrouwt over wat vanbinnen aan je knaagt en je zal merken dat dat helpt. Maar ook gewoon tijdens het lopen letterlijk tegen jezelf zeggen “alles komt goed” zal je doen kalmeren. Het is ok om kwaad te zijn —het is perfect normaal en dat erkennen kan je helpen bij het maken van keuzes.
Topsporttechnieken
Topatleten leren om weerbaar te zijn tegen tal van emoties, waaronder woede. Om rustig te blijven gebruiken ze een heel aantal technieken, waaronder rollenspel, visualisaties en ademhalingsoefeningen. En het leuke is dat je geen topatleet hoeft te zijn om die technieken zelf ook toe te passen. Drie lange, diepe ademhalingen voor en na je run of ritmische ademhalingen kunnen je letterlijk op adem laten komen. Je zal merken dat je lichaam en geest meteen ontspannen. Mindful running is alleszins aan een opmars bezig. Zo heeft Nike sinds kort een samenwerking met Headspace voor een reeks audiogeleide mindful runs via de Nike+ Run Club app. Zeker het proberen waard!
Wat helpt jou om je emoties te kanaliseren?
Liefs,
Nele xx