Rennen & reinigen: alles voor een mooie huid

De post-workout glow is geen fabeltje —van sporten krijg je een mooiere huid. Als je goed voor je huid zorgt natuurlijk. Doe je dat niet, dan loop je juist extra risico op puistjes en een vale teint. Maar hoe komt dit en hoe kan je het beste zorgen voor je huid tijdens en na het sporten? Ik geef je alvast enkele tips!

Eigenlijk is het allemaal heel logisch. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en wanneer we sporten, heeft ook dat orgaan daar baat bij. Om te beginnen stimuleert sporten de bloedcirculatie. Hierdoor verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen en worden afvalstoffen beter afgevoerd (mede door het transpireren). Misschien denk je bij dit proces vooral aan het tegengaan van sinaasappelhuid, maar het is meer dan dat. Het geeft je ook die begeerde post-workout glow. Er wordt zelfs gezegd dat regelmatig sporten helpt om een acnegevoelige huid te verbeteren.

Een andere leuke bijkomstigheid van sporten is dat het een gunstige omgeving voor je huid creëert om collageen aan te maken. Je collageenproductie neemt immers af met de jaren —hallo kraaienpootjes en rimpels! Daarnaast zorgt sporten ook voor een ontspannend (en moe maar voldaan) gevoel. Dit geldt niet alleen voor je lichaamsspieren, maar ook voor je gezichtspieren. Omdat deze minder ‘strak’ staan, zullen ook de lijntjes in je gezicht verzachten. Win-win dus!

Maar… deze dingen werken dus alleen maar optimaal als je ook je huid optimaal verzorgt voor, tijdens en na het sporten. De allerbelangrijkste to do is reinigen. Verwijder je make-up en zorg ervoor dat je huid helemaal schoon is voor je gaat sporten. Door een laag make-up kunnen zweet en bacteriën namelijk nergens naartoe met pukkeltjes, grotere poriën en een oneffen teint tot gevolg. Wil je toch graag een beetje make-up aanbrengen, ga dan voor mascara en een vleugje lippenstift —als je buiten gaat trainen, vergeet dan geen zonnecrème of -spray (SPF50, zomer én winter). Om nadien al het zweet, bacteriën en restjes zonnecrème te verwijderen, was je je huid best met een milde cleanser die je huid niet uitdroogt. Breng nadien een vochtinbrengende crème aan om je huid tot rust te brengen.

“Anyone who thinks sunshine is pure happiness, has never run in the rain”


[Workshop bij Studio Me]

Enkele weken geleden ontdekte ik via girlboss Marieke van Studio Me de producten van RainPharma. Dat was “liefde op het eerste gezicht”. RainPharma maakt eerlijke, plantaardige no-nonsense producten voor een stralende huid, gezond gewicht en sterk lichaam. Geen hocus pocus, maar enkel pure en natuurlijke ingrediënten met zo weinig mogelijk bewaarmiddelen. Nog leuker: het is made in Belgium.


Ik merkte al langer dat mijn huid met de jaren steeds gevoeliger werd voor bepaalde stoffen die vaak in gezichtsproducten te vinden zijn. Ze prikt, trekt, schilfert, wordt snel rood en koude en wind maken alles nog veel erger. Een drama voor een loper die graag door weer en wind zijn loopschoenen aantrekt. Niet meer dan logisch volgens Marieke: heel wat cosmetische producten bevatten irriterende stoffen, die niet meteen lief zijn voor je huid. Smeer daar nog eens een dikke laag make-up op en je poriën kunnen niet meer ademen. Integendeel, ze gaan zelfs al die stoffen opslorpen. Doe dit jarenlang en dan is het niet verbazend dat je huid protesteert.

Na de workshop bij Studio Me voelde mijn huid echt helemaal anders aan. Zelfs zo anders dat ik het effect ervan de dagen nadien nog voelde. Intussen gebruik ik het ABCDEF-stappenplan (of ja, in mijn geval ABDF) een week en het verschil is echt enorm. Mijn huid is tot rust gekomen, voelt zacht en gehydrateerd. Geen hocus pocus volgens RainPharma, maar ik vind het toch wel een beetje ‘magie’. Die ontbrekende letters C en E zullen vermoedelijk dan ook snel in mijn badkamer staan ;-)

Wat is jouw skincare routine? Hoe verzorg jij je huid voor, tijdens en na het sporten? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Nele xx

Deze blogpost is niet gesponsord door RainPharma. Het is mijn eerlijke, superenthousiaste mening over dit merk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *