6 rare reacties van je lichaam na het lopen

Lopen is gezond voor lichaam en geest, al kunnen de nogal rare bijwerkingen je soms wel eens doen twijfelen. Bloed proeven tijdens een intensieve race zou je kunnen verwarren met de symptomen van echte problemen, maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Hoe vreemd sommige van deze fysiologische reacties op je duurtraining of race ook zijn, ze zijn in de meeste gevallen geen reden tot paniek.

Harde trainingen zijn vaak ook hard voor je lichaam, logisch dus dat het je signalen wil geven om even wat gas terug te nemen. Gelukkig zijn het meestal slechts tijdelijke bijwerkingen die, mits de nodige rust, makkelijk aan te pakken zijn.

1. Een ambetante hoest
Je passeert de finish na een race en loopt gedurende enkele minuten (of zelfs uren) daarna rond met een zeurende hoest. Dit is het befaamde “loperskuchje”, veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen en vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensen met astma. Dit is het gevolg van een inspanning die een pak zwaarder is dan je gewend bent, waardoor de kleine spieren langs je longen verkrampen. Koude en/of droge weersomstandigheden kunnen die klachten verergeren, omdat de luchtwegen dan harder moeten werken om de ingeademde lucht te bevochtigen.

2. Bloedsmaak
Je gaat als een halve zool de laatste heuvel op tijdens die 10k race en je proeft een metaalachtige smaak achterin je keel. Geen paniek, maar dat zijn kapotte rode bloedcellen. Als je over je grens gaat, raken sommige rode bloedcellen beschadigd en komt er een beetje hemoglobine en ijzer vrij. Normaal gezien verdwijnt de bloedsmaak snel en is er niets aan de hand. Als die niet verdwijnt, of je proeft het zonder jezelf in te spannen, dan kan je best een dokter te raadplegen om onderliggende gezondheidsproblemen (zoals infecties) uit te sluiten.

3. Loopneus
Loopt je neus mee als je loopt? Meestal wordt die “inspanningsloopneus” erger wanneer het koud is, er veel pollen en stof in de lucht hangen of de lucht droger wordt. Je neus raakt geïrriteerd met extra slijmproductie tot gevolg. Er wordt soms beweerd dat luchtvervuiling de productie van neusvocht stimuleert. Dat zou verklaren waarom je neus in de buitenlucht druppelt als een lekke kraan, maar op de loopband droog blijft.

4. Je moet naar toilet… en wel nu!
Je kent het wel, net pipi gedaan en aan de start moet je alweer! De zenuwen (en de angst om onderweg langs een Dixie te moeten passeren) zijn hiervoor verantwoordelijk en kan je dus gewoon negeren. Maar het kan nog erger. Die befaamde ‘gellekes’, de schokkende beweging van de ingewanden en je zo goed als stilgevallen spijsverteringsstelsel kunnen ervoor zorgen dat je een halve race ‘denkt’ dat je naar toilet moet. Tip: drink niet teveel koffie (hoe populair ook bij lopers) en fuel met natuurlijke voeding zoals rijstwafels of bananen.

5. Jeuk
Je bent net de deur uit en je dijen beginnen als een gek te jeuken. In de meeste gevallen komt dit door koude en droge lucht (met een droge huid tot gevolg) of net door warm en vochtig weer. Als je snel last hebt van jeukende benen bij warm weer, zal je dit ook snel voelen wanneer je in een heet bad stapt. Maar het kan ook een reactie zijn op de warming-up, waarbij je haarvaten en slagaders snel uitzetten en nabijgelegen zenuwen stimuleren. Op zich niets om je zorgen over te maken dus, maar luister naar je lichaam en stop met lopen wanneer het jeukniveau de onschuldige kriebels overstijgt.

6. Blackout
Je hebt een lange duurloop achter de rug en je hebt geen idee waar je je de auto hebt geparkeerd. Of hoe je auto er eigenlijk eruitziet. En of je nu met de auto of de fiets naar de training bent gekomen. Na een lange, stevige inspanning is dat mistige gevoel in je hoofd niet abnormaal. De oorzaak is je glycogeenvoorraad, de enige brandstofvoorraad voor je hersenen, die werd leeggeroofd door de spieren. Een hersteldrankje of energiereep zal je je hoofd snel terug uit de wolken halen.

Heb jij soms nog andere rare bijwerkingen na het lopen?

Liefs,
Nele xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *