Het ergste aan lopen is… niet kunnen lopen. Lopen is gezond en plezant, tot de kilometers hun tol eisen en je met een blessure op de bank ligt. Ook ik kreeg er afgelopen jaar mee te maken —zij het niet door het lopen, maar een stomme onoplettendheid. Al begin ik nu te twijfelen of die verzwikte enkel simpelweg een stommiteit was…
Afgelopen week mocht ik bij Runners’ Lab de boekvoorstelling van en workshop van John Rooms bijwonen. Deze sportreflexoloog en loopcoach is van mening dat lopen voor iedereen een uitdaging blijft, —beginner of gevorderde. Daarom besloot hij om zijn kennis en ervaring omtrent loopblessures te bundelen in een boek: Blessurevrij Lopen.
Alweer een boek over lopen, hoor ik je al denken. Wat maakt dit boek dan zo anders? Heel wat loopboeken of -studies worden geschreven door wetenschappers, topatleten of coaches, elk met hun eigen visie en invalshoek. Er is zoveel tegenstrijdige informatie over te vinden, dat je al snel het bos door de bomen niet meer ziet. Rooms vertrekt vanuit de blessure zelf; meer bepaald vanuit het feit dat hij zelf opnieuw moest leren bewegen na een hersentumor. Het werd een lange zoektocht naar informatie om zijn lichaam te leren begrijpen en (voor hem) juist te laten bewegen.
Maar goed, het boek. Allereerst tracht John vijf hardnekkige misverstanden rond lopen te ontkrachten —zoals bijvoorbeeld het feit dat niet elke loopschoen geschikt is voor elke loper. Evident denk je, maar we hebben het hier natuurlijk niet alleen over kleur en comfort. Daarnaast gaan we in een tweede deel op zoek naar jouw natuurlijke loopstijl. Don’t just start to run, maar neem een aantal principes in acht. Zo kan je blessures vermijden en je optimale loopbeweging (her)ontdekken.
Naast dit alles vind je in het boek een heleboel blessurepreventieve oefeningen en krijg je praktische tips en voor een aantal veelvoorkomende hardloopblessures met fancy termen zoals runner’s knee, plantaire fasciitis of shin splints. Elke oefening wordt geïllustreerd met foto’s, zodat je al helemaal geen excuus meer hebt om ze niet te doen. Nog leuker: je hebt geen heuse fitnessruimte nodig; een elastiekje, tennisbal of een exemplaar van Blessurevrij lopen volstaan ;-)
Als je het mij vraagt, is het boek een must-read voor elke loper. Het gaf me alvast heel wat nuttige en soms zelfs verrassende inzichten in mijn loopstijl en de problemen die ik tijdens of na een training ervaar(de). Vooral het feit dat zwakke of onstabiele enkels zelfs aan de basis kunnen liggen van heupproblemen —iets waar ik zelf in het begin mee geconfronteerd werd. Een goede basis van je lichaam start met je voeten en je enkels. En laat dat nu toch wel net de focus van dit boek zijn…
Als loper zou ik alvast niet twijfelen: koop het boek (of vraag het boek aan de Kerstman) en maak van 2019 jouw loopjaar!
Liefs,
Nele xx
Bestel nu Blessurevrij Lopen met 10% korting en gratis verzending (in de Benelux). Surf naar de site van Lanoo en gebruik de code ‘ontherun’ in je winkelmandje. Deze actie is enkel geldig via de webshop van Lannoo tot en met 31.01.2019. Op = op.
© Foto’s door Fitmetlien.