Herstellen na een marathon

Hoe lang moet je je lichaam laten herstellen van een marathon? Wanneer kan je je loopschoenen weer aantrekken? Zoals met wel meer loopvragen is hier niet echt een eensluidend antwoord op te geven. Voor mezelf heb ik ook niet meteen een standaardregel. Het is eigenlijk een kwestie van aanvoelen —hoe reageert je lichaam op die inspanning en hoe voel je je de dagen erna?

Na Reykjavik liep ik een week niet. Ik waggelde als een kruising tussen een eend en een pinguïn en had echt megaveel spierpijn. Meer nog, lopen was fysiek gewoon niet mogelijk —en ik heb het echt getest! Parijs was een heel ander verhaal: ik nam meteen nadien gewoon de metro (trap op, trap af) en de dag nadien sprong ik letterlijk een gat in de lucht. En Barcelona? Tja, daar had ik zo mijn twijfels over. Maar de dag nadien huppelde ik al als een hinde door Parc Guell. Niet altijd makkelijk te voorspellen dus, maar er zijn wel enkele vragen die je voor jezelf kan beantwoorden waaruit je kan opmaken hoe lang je rust moet houden.

1. Hoeveel kilometer ben je gewend te lopen?
Als je voor de marathon enorm veel kilometers vrat (meer dan 80 per week), dan kan je lichaam meer aan dan wanneer je voor de marathon 40 kilometer per week liep. Hoe meer kilometers je loopt per week, hoe minder het aandeel van die marathon is in je weektotaal. Je lichaam is dan gewend sneller te moeten herstellen, waardoor je in principe je loopschoenen weer sneller kan aantrekken.

2. Hoe vaak loop je een marathon?
Barcelona was mijn derde marathon. Het lopen van 42,195 kilometer blijft spannend, zeker als je een PR probeert te lopen, maar mijn lichaam is intussen al heel wat meer gewend dan voor die eerste marathon. Zo kon ik bij mijn eerste 20k van Brussel in 2016 na een half minuutje zitten nog amper opstaan van de pijn. Vandaag is dat gewoon een doordeweekse training in mijn marathonschema.

3. Heb je ergens last van?
Spierpijn is perfect normaal. Maar heb je daarnaast last van andere pijntjes? —Heb je last van je knie? Heb je steken in je voet? Voel je je gewoon ronduit slecht? Dan besef je zelf ook wel dat het niet echt verstandig is om te gaan lopen. In het geval van een blessure, contacteer meteen een kine en probeer er niet eerst drie weken mee rond te huppelen. Rust vooral goed uit, eet gezond en stress niet over je loopdoelen. Alles op z’n tijd!

4. Wat vind je zelf?
Er zijn topatleten die na een marathon een paar weken geen loopschoen aanraken. Maar er zijn ook topatleten die altijd in beweging blijven, omdat hun lichaam op die manier beter herstelt. Er zijn zelfs mensen die nog zotter zijn —zoals twee Antwerpse ultralopers die gedurende twee jaar om de beurt een marathon liepen. Als je alleen maar wat spierpijn hebt en je je verder goed voelt, kan je al vrij snel opnieuw je loopschoenen aantrekken. Zolang je maar naar je lichaam blijft luisteren.

Zelf loop ik na een marathon altijd even ‘schemavrij’ —met andere woorden: je doet waar je zin in hebt. Pas na een paar weken ga ik weer all the way trainen. Persoonlijk vind ik dat niet alleen goed om het fysiek vol te houden, maar ook (en misschien vooral) mentaal. Even helemaal niets moeten is best wel fijn. Volgende maand ga ik opnieuw naar Energy Lab voor een conditietest en een onderbouwd trainingsschema. Wist je trouwens dat je bij NN Running Club 50% korting kan krijgen op je conditietest lopen of fietsen? Het enige wat je moet doen is lid worden, bewegen en 8000 coins verzamelen. Fluitje van een cent toch? ;-)

Wat is jouw ervaring na het lopen van een (halve) marathon? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Nele xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *