Foodie Friday: Homemade Poke Bowl

Nu de zomerzon stilaan komt piepen, is het weer tijd voor healthy, hip en lekker fris: de poké bowl. “De poké-wat?”, hoor ik je al zeggen. Een poké bowl komt overgevlogen uit Hawaï (dus niet uit Japan) en bestaat vooral uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis. Sommigen noemen het ook wel “sushi in a bowl”.

De poké bowl (spreekt uit als ‘pokay’) werd rond 2012 razend populair in de Verenigde Staten. Intussen is de hype ook overgevlogen tot bij ons —je vindt het zelfs kant-en-klaar bij Delhaize. Ik vind het alvast geweldig, want in 1-2-3 heb je een eenvoudige, gezonde én eiwitrijke maaltijd klaar. De variaties zijn haast eindeloos, maar het resultaat bijna altijd even lekker en kleurrijk. In hippe food bars en op social media is de poké bowl alvast niet meer weg te denken.

Deze week maakte ik eentje met zalm. Naast zalm is deze poké bowl gevuld met rijst, avocado (dé match voor zalm), komkommer, zeewier, edamame, gember en pindanootjes. Maar je kan hem natuurlijk helemaal zelf samenstellen; met tonijn, vlees of helemaal veggie. Hier komt het recept!Ingrediënten
Voor de zalm
200g zalm
Sojasaus
Rijstazijn
Mierikswortel
Lente-ui

Voor de bowl
180g rijst
Rijstazijn
1/2 avocado
Komkommer
Zeewiersalade
Edamamebonen
Ingelegde gember
Pindanoten, ongezouten
Sesamzaad

Bereiding
1. Kook de (sushi) rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet er wat rijstazijn over, roer door en zet opzij om te laten afkoelen.
2. Maak een marinade van sojasaus, rijstazijn, mierikswortel en lente-ui in een kommetje.
3. Snijd de zalm in blokjes en giet de marinade over de tonijn. Terwijl je de rest van de salade maakt kan de tonijn 4. Spoel de edamameboontjes goed af onder koud water en laat uitlekken.
5. Neem een kommetje en begin met een laagje rijst. Verdeel de zalm, edamamebonen, avocado, komkommer (in blokjes, schijfjes…), zeewier en gember over de rijst. Werk af met (geroosterde) pindanootjes, lente-ui en sesamzaad.

Tip: Heb je nog marinade over? Gebruik het dan als sausje bij de poké bowl. Ik koos bewust geen dressing om het net wat gezonder te houden ;-)

Smakelijk!

Liefs,
Nele xx

2 Comments

 • Joris says:

  Foei Nele,
  Als foodie – en al helemaal als copywriter – zou je moeten weten dat een accent op de e van poke bowl niet zomaar “not done” is, het is regelrecht doodzonde, met eeuwige banbliksems tot gevolg…

  • Nele says:

   Beste Joris,
   Ik ben me als foodie en copywriter wel degelijk bewust van de discussie. Taalkundig gezien is ‘poké’ niet fout, cultureel gezien ligt dat anders. Er zijn inderdaad enkele Hawaiiaanse chefs die dit als doodzonde bestempelen. Maar dat vinden veel chefs ook van de moderne modificatie van bepaalde gerechten. Denk maar even aan wortel in een spaghetti Bolognese of ananas op een pizza. Ik zie dit als evolutie. Onze geschiedenis bestaat uit niets anders dan delen (of stelen) van bepaalde tradities of gewoontes om er dan onze eigen draai aan te geven. Is dat fout? Wie zijn wij of zij om ons of zich een bepaalde cultuur toe te eigenen? Een cultuur is nooit 100% puur of zonder invloeden. Maar dat is mijn bescheiden mening natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *