Meet: Bashir Abdi, Belgisch marathonrecordhouder

Het Belgisch marathonrecord van Vincent Rousseau heeft net geen 24 jaar standgehouden. Koen Naert zat Rousseau enkele weken geleden in Rotterdam al serieus op de hielen, maar het was Bashir Abdi die in Londen korte metten maakte met die 02:07:20. De laatste 2 kilometer liepen niet bepaald van een leien dakje, maar zijn doorzettingsvermogen loodste hem naar een fantastische 02:07:03. En nog fantastischer —voor mij althans —als NN Running Club ambassador mocht ik hem afgelopen dinsdag ontmoeten.

Wanneer ik mijn vrienden op en neer springend als een blij kind vertelde dat ik Bashir Abdi had mogen ontmoeten, werd dat onthaald op heel wat wenkbrauwgefrons en twijfelachtige reacties zoals “Wie”?, “Euhm, ok…” en “Jaaa… en dat is leuk omdat?”. Dat zijn de momenten waarin je als fanatieke ‘marathon girl’ beseft dat je soms in een totaal andere wereld leeft. Hoog tijd dus om deze topper aan jullie voor te stellen!

De in Somalië geboren Gentenaar kreeg de loopmicrobe te pakken toen hij in 2008 Mo Farah zilver zag halen op het Europees Kampioenschap Veldlopen in Brussel. Al snel vertegenwoordigde Bashir ons land in het veld en op de piste, tot een blessure er anders over besliste. 2016 was voor hem naar eigen zeggen dan ook “een donker jaar” nadat een stressfractuur in de heup roet in zijn voorbereiding voor de Olympische Spelen in Rio gooide.

Enter NN Running Team!
Het NN Running Team brengt 61 hardlopers uit 15 landen bij elkaar en is daarmee het eerste professionele running team ter wereld. Naast bekende wereldtoppers zoals Eliud Kipchoge en Florence Kiplagat, telt het team sinds vorig jaar dus ook één Belg: Bashir Abdi. Samen trainen ze superhard en bundelen ze hun krachten, omdat ze geloven dat lopen een team sport is. En het werkt: zowel het wereldrecord als het Belgisch record op de marathon sneuvelden op amper een half jaar tijd.

Zoals Bashir het zelf verwoordt: “De professionele opzet van het team is echt fenomenaal. De coaching, de medische zorg, de hazen —het NN Running Team tilt het hardlopen echt wel naar een hoger niveau. Ik denk dat dit de sport naar de toekomst toe echt wel gaat veranderen. En in positieve zin.”


Proficiat met je prestatie. Echt ongelofelijk!
“Dankjewel. Ja, ik ben heel tevreden. Al ben ik op 40 kilometer de ‘man met de hamer’ tegengekomen. De laatste 2 kilometer waren enorm zwaar en heb ik echt veel verloren. De vermoeidheid begon me parten te spelen en mijn benen leken echt kilo’s extra te wegen.”

Was het vanaf de start je plan om het Belgisch record te breken?
“Ja, absoluut. Maar we hebben het bewust uit de media gehouden om niet teveel in de spotlights te staan. Er werd al heel veel over gepraat en geschreven, maar ik ben blij dat hij na lang en hard trainen eindelijk binnen is.”

Hoe verliep de wedstrijd voor jou?
“Dit was nog maar mijn tweede marathon, na Rotterdam. Maar ik zie Londen eigenlijk als mijn eerste échte marathon. In Rotterdam liep ik door mijn val heel emotioneel, waardoor ik alle informatie niet goed heb kunnen onthouden. Dat was in Londen helemaal anders; ik weet perfect hoe ik me voelde op elke kilometer van het parcours, wat me zeker gaat helpen bij de voorbereiding van de volgende marathon.”

Wat zijn je persoonlijke doelen voor de toekomst?
“Ik wil sowieso het Belgisch record nog verscherpen. Een tijd 02:07:03 stelt niet zo heel veel meer voor. Dat klikt misschien raar, maar als je kijkt naar de tijden van de top 3 is dat niet zo spectaculair”, lacht Bashir. “Maar ik denk dat we momenteel wel een sterk team lange afstandslopers hebben. De focus ligt nu volledig op Tokio, waar ik samen met Koen Naert iets moois wil realiseren.”

WIN een gesigneerd loopshirt van Bashir Abdi!
Wil je net zoals ik zo’n uniek loopshirt bemachtigen, dan is dit je kans. Wat moet je doen? Word lid van NN Running Club (nog beter als je dat al bent) en beantwoord de 2 schiftingsvragen voor 19/5/19. Deel je de actie met je running buddies op Facebook en Instagram met de hashtags #NNRunningClub en #BRBashir, dan maak je meteen extra kans om te winnen. Succes! :-)

Liefs,
Nele xx

© Foto’s door Dieter Hautman.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *