Wie mijn blog volgt, weet het al wel: ik ben echt verzot op overnight oats. Zelfs zo verzot dat ik de avond ervoor al uitkijk naar mijn ontbijt. Het is trouwens ook de gezonde oplossing voor wie ‘s ochtends moeilijk uit bed kan, zoals ik. Bovendien is het het perfecte power breakfast voor een lange duurloop of wedstrijd. Maar wat is er nu eigenlijk zo gezond aan havermout en welke voordelen zitten erin voor lopers? Ik zet alvast enkele redenen voor je op een rijtje.
1. Krachtvoer: spieropbouw & herstel
Havermout wordt van oudsher gevoerd aan paarden, pittig krachtvoer dus. Het bevat alle voedingsstoffen die goed zijn voor lopers, namelijk een ideale mix van complexe koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels —alles wat je voor, tijdens en na je run nodig hebt. Daarnaast geeft het je ook de nodige vitamines B en mineralen. Top je het met fruit, zaden en noten, dan krijg je ook meteen goede vetten en andere vitamines binnen. Let wel op met teveel topping, anders wordt het al snel een serieuze caloriebom.
2. Glutenvrij: bye bye buikpijn!
Lang niet iedereen is allergisch voor gluten, dus dat hoeft niet meteen een reden te zijn om vaker havermout te eten. Maar het weglaten van gluten biedt voor sommige lopers grote voordelen, zoals minder krampen. Heb je een glutenintolerantie, dan heb je met oats alvast een gezond alternatief te pakken. Bekijk wel altijd de verpakking, want soms is de haver gemixt met tarwe of andere granen.
3. Eindeloos variëren
Oats kan je op superveel manieren klaarmaken —havermoutpap, havermoutpannenkoeken, mugcake, havermoutrepen met noten en gedroogd fruit of zelfgemaakte havermoutkoeken. De mogelijkheden met oats voor je ontbijt, lunch of tussendoortje zijn oneindig! Ik geef je alvast enkele recepten mee (hier, hier en hier).
4. Goed voor je bloedsuikerspiegel
Te grote schommelingen in je bloedsuiker kunnen ervoor zorgen dat je last krijg van ‘flauwtes’. De langzame en complexe koolhydraten, eiwitten en vezels in havermout zorgen ervoor dat je bloedsuiker langer stabiel blijft. Je de deur niet uit met een volle maag, maar ook geen hongerklop riskeren onderweg. Daarom eet je je oats best zo’n 1,5 tot 2 uur voor je run. Let op met de kant-en-klare supermarktversies, want die mixen bevatten veel toegevoegde suikers.
Heel wat lopers fronsen als ik zeg dat ik altijd fuel met oats, zelfs op wedstrijddag. De angst voor de Dixi-stop doet hen dan eerder kiezen voor witte boterhammen. Persoonlijk heb ik dat laatste nog nooit geprobeerd. Ik vertrouw op havermout voor een efficiënte en langzame energietoevoer, eerder dan de snelle ‘witte’ suikers. Het nieuwe ontbijt introduceer je natuurlijk best niet op race day zelf. De vele voedingsvezels in havervlokken zorgen voor een regelmatige stoelgang en je wil liever niet tijdens een wedstrijd ontdekken dat het voor jouw stoelgang net iets té effectief is ;-)
Wat is jouw favoriete ontbijt voor lange duurlopen en wedstrijden?
Liefs,
Nele xx