De processierups: de venijnige vijand van alle lopers

Is er iets heerlijker dan lopen door het groen? Maar als je looproute langs eikenbomen gaat, kon je wel eens “behaard” terug thuis komen. De beruchte processierups viert dankzij het zachte weer een recordjaar. Leuk voor de rups, minder feest voor lopers en mensen met een allergie. Geloof me, Rock Werchter leek al snel meer op Pukkelpop… Maar wat kan je doen om toch smooth van je loopje te genieten?

Eerst en vooral, wat is een (eiken)processierups eigenlijk? Deze harige rupsen zijn larves van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen. Ze worden ongeveer 3 centimeter groot, zijn wit van kleur en te herkennen aan de vele brandhaartjes —zo’n 700.000, hoe zot is dees? Wanneer ze groot genoeg zijn, vormen ze gesponnen nesten en gaan ze samen op voedseltocht in “processie”. De haartjes, die worden afgeschoten bij een bedreiging, verspreiden zich door de wind en kunnen zo in contact komen met lopers, wandelaars of fietsers. Iets minder leuk weetje: de brandhaartjes blijven maar liefst 7 jaar actief.

Allemaal goed en wel, hoor ik je al denken, maar wat kunnen we eraan doen? Jammer genoeg niet veel. Je looproute aanpassen (waar mogelijk) is alvast een goed begin. Zo vermijd je best bosrijke omgevingen en plaatsen waar veel eikenbomen staan. Daarnaast kan je je huid best zoveel mogelijk bedekken. Al zijn er leukere dingen dan met warm zomerweer te gaan hardlopen in lange, aanspannende loopkledij. Ten slotte, raak de nesten niet aan (obviously) en ga na je loopje niet even uitblazen op de grond —rood achterwerk gegarandeerd ;-)

Heeft de processierups je toch bij de lurven gevat, dan kan je met deze tips de ‘pijn’ verzachten:

1. Spring na je loopje meteen onder de douche en spoel je goed af om eventuele haartjes op je huid te verwijderen. Op de jeukende plekken je huid strippen met plakband zou ook effectief zijn.

2. Gooi je loopoutfit in de wasmachine (zonder andere kledij). Het advies is om alles op 60° te wassen, maar dat is bij loopkledij niet mogelijk.

3. Is de jeuk echt niet te harden, dan kan je je toevlucht zoeken tot antihistaminica of crèmes met lidocaïne en levomenthol of corticosteroïden (gebruik die zeker niet te lang, ik spreek uit ervaring…). Daarnaast zouden huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals tandpasta met menthol en aftersun met aloë vera ook helpen. En gehoord, maar niet getest: de bultjes verwarmen met de haardroger. Dit zou het eiwit in het gif laten stollen, wat de jeuk en uitslag meteen doet verdwijnen.

Heb jij nog tips tegen onze harige vrienden, laat het dan zeker weten in de comments!

Liefs,
Nele xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *