I’m running in the rain!

Afgelopen week kon je er niet meer om heen: het is echt herfst. De zon staat reeds lager aan de hemel, de dagen beginnen serieus te korten en de avondloopjes worden steeds donkerder. Wil je training nog voor zonsondergang afwerken, ga je best al voor 16 uur de deur uit. En nog iets typisch aan dat Belgische herfstweer: regen. Al is dat wat mij betreft alvast geen reden om je loopschoenen te laten staan.

Je hoeft niet eens naar buiten te kijken om te weten dat het ‘hondenweer’ is. Het gespetter van auto’s over het nat wegdek, de gure wind die langs de huizen fluit en de regen die tegen je raam klettert. Het heeft wel wat, die regen, zolang je maar lekker knus binnen zit. Want diezelfde regen weerhoudt me ervan om nog snel even naar de winkel om de hoek te rennen. Maar waar de regen me niet van weerhoudt? Lopen. Dat vind ik eigenlijk best leuk. Al was dat niet altijd het geval. En toegegeven, een blauwe hemel nodigt wel net iets meer uit om te gaan lopen, hoe koud ook. Vandaag is het grijs en nat, maar dat loopje moet er nog af. Geen excuses. Ik geef je alvast enkele tips voor lopen in de regen.

Rain proof haar
Ik zorg dat mijn haar netjes bij elkaar zit. De wind zorgt vaak al voor een heleboel klitten, maar de regen maakt er echt een puinhoop van. De combinatie van een vlecht en een staartje maakt het net iets steviger en rain proof. Heel wat lopers kiezen voor een petje, maar dat is voor mij echt een no-go.

Kleed je niet te warm
Bij regen denk je misschien meteen aan koude, maar dat valt vaak best wel mee. Een regenjasje is aan te raden, zeker als je er wat langer op uit trekt. Maar voor een korte run of wedstrijd kan je dat echt wel thuislaten. Als er geen winterse temperaturen aan te pas komen natuurlijk. Weet je niet altijd goed hoe warm je je kleedt? Dan kan deze kledingregel wel van pas komen.

Have fun!
Als de regen met bakken naar beneden komt, vind ik het toch altijd extra moeilijk. Waarom doe ik dit toch? Ik wacht meestal nog even af, maar soms wil het echt niet minderen en dan is het gewoon verstand op nul en lopen. Anders word je er toch maar knorrig van. Maar eens je er doorheen bent, vind ik die regen eigenlijk echt wel zalig. Veel zuurstof in de lucht, lekker fris op je snoet en nadien een warme douche. Zeg nu zelf, wat is er heerlijker dan dat?

Check de windrichting
Ik kijk voor ik de deur uitga altijd even van waar de wind komt. Dat doe je eigenlijk ook best altijd. Als je op de heenweg met wind in de rug loopt, ben je sneller geneigd om te hard te gaan en heb je soms nog weinig energie over voor de terugweg. Als het regent, is een terugweg met wind tegen al helemaal afzien. “Bezint eer ge begint” dus ;-)

Schoenendilemma
Je schoenen worden niet echt happy van die regen. Nadien denk je misschien slim te zijn door ze bij de verwarming te plaatsen, maar dat doe je beter niet. De warme, droge lucht zorgt ervoor dat de rubber uitdroogt en de demping sneller verdwijnt. Best is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen. Dit duurt ietsje langer en misschien zijn ze dan nog niet droog op het moment dat je opnieuw wil gaan lopen. Nog een excuus nodig om dat extra paar loopschoenen aan te schaffen? ;-)

Een warme douche
Wat ik echt nooit skip na een regenachtige training: een warme douche. En geloof me, er niets heerlijker dan een warme douche na een natte run. Als ik mezelf echt wil verwennen, maak ik ook een lekker warm drankje, zoals een chai latte of warme chocolademelk. Alleen daarvoor zou je al de deur uitgaan, toch?

Draag zorg voor jezelf
Naast dat opwarmertje is het in de herfst/winter ook extra belangrijk om goed aan je herstel te denken. Daarmee bedoel ik: gezonde voeding en voldoende nachtrust. Je immuunsysteem krijgt het net iets zwaarder te verduren, dus het is extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Loop jij graag in de regen? Of sla je dan toch liever een training over?

Liefs,
Nele xx

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *